Když mluvím s lidmi, tak vládu chválí, tvrdí Sobotka. Jenže si ty úspěchy prý přivlastnilo ANO

08.10.2017 8:47

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je lídrem jihomoravské kandidátky strany a věří, že sociální demokracie v nadcházejících volbách uspěje. A to navzdory průzkumům, které naznačují, že šéfa hnutí ANO Andreje Babiše hodlá volit takřka 30 procent lidí, zatímco ČSSD jen 13 procent. V rozhovoru pro Aktuálně.cz Sobotka prozradil, na co spoléhá.

Když mluvím s lidmi, tak vládu chválí, tvrdí Sobotka. Jenže si ty úspěchy prý přivlastnilo ANO
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

„Teď je pro sociální demokracii klíčové, abychom se soustředili na získání nerozhodnutých voličů, protože velká část lidí neví, koho bude přesně volit. Naše strana patří mezi strany, které lidé zvažují volit. Jednoznačně to vyplývá z rozhovorů, které vedu s lidmi. Jsme v hledáčku lidí, a teď je důležité, aby se pro sociální demokracii rozhodli. Já se pohybuji především tady na jižní Moravě a pro co nejlepší výsledek se snažím udělat maximum. Včetně jednotlivých kandidátů z různých míst našeho kraje,“ uvedl Sobotka.

Celý rozhovor naleznete zde.

Lidé prý oceňují, co pro ně sociální demokracie udělala. Oceňují, že vláda pomohla seniorům, rodinám s děti a tak podobně. Když Sobotka mluví s voliči, prý to od nich slýchává. Naráží však na jeden problém. Úspěchy, kterých vláda dosáhla, si prý často přivlastnilo hnutí ANO, čímž sociální demokracie tratí, a to i navzdory tomu, že hnutí ANO prý mělo na prosazování věcí ve prospěch občanů naprosto minimální zásluhu.

Pokud by byl Sobotka premiérem i v příštích čtyřech letech, Babiše by do vlády nepustil.

„Vedl jsem čtyři roky koalici, která byla založená na spolupráci ČSSD, ANO a KDU-ČSL, nicméně nepokládám za možné, aby byl Andrej Babiš členem současné nebo příští vlády. A to nejenom kvůli otázce trestního stíhání, ale také kvůli tomu, že šidil stát na daních prostřednictvím dluhopisů a také opakovaně veřejně lhal. Takto by se člen vlády neměl chovat. To je můj názor, Andrej Babiš by neměl být členem vlády,“ uvedl.     

V rozhovoru došlo i na prezidenta Zemana. Sobotka vyjádřil názor, že v březnu 2018 potřebujeme na Hradě nového prezidenta. „Shoduji se s těmi lidmi, kteří říkají, že potřebujeme na Hradě změnu. Měla by to být změna, která zlepší pověst České republiky a také umožní, aby tady byl prezident, který bude nadstranický,“ konstatoval předseda vlády. 

Otázku prezidentských voleb však bude řešit až po sněmovních volbách. V tuto chvíli se prý Sobotka soustředí na to, aby sociální demokracie na jihu Moravy vyhrála a dosáhla celostátně co nejlepšího výsledku a pokračovat v úspěšné politice posledních čtyř let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…