Když se řekne korupce, lidem se vybaví Vít Bárta a VV, ukázal průzkum

19.04.2012 12:15

V souvislosti s korupčními aférami si více než dvě pětiny lidí vybaví osobnosti spojené se stranou Věci veřejné, čtvrtina dotázaných jmenuje přímo odsouzeného neformálního šéfa nejmenší vládní strany Víta Bártu. Vyplynulo to z výsledků průzkumu Factum Invenio, o kterém ve čtvrtek informoval novináře ředitel společnosti Jan Herzmann.

Když se řekne korupce, lidem se vybaví Vít Bárta a VV, ukázal průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Překvapivý byl podle Herzmanna fakt, že lidé při dotazování na konkrétní kauzy nejmenovali korupční aféry z minulosti. Třeba na aféru kolem pražské karty opencard, expremiéra Stanislava Grosse nebo bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila si vzpomnělo jen malé procento dotázaných. V lidech ale podle Herzmana z těchto kauz zůstává negativní pocit. "To přispívá to k pesimistické náladě ve společnosti," řekl Herzmann podle ČTK.

FI uskutečnil průzkum v první polovině března. Výsledky společnost přinesla jen několik dní po nepravomocném odsouzení Víta Bárty z Věcí veřejných za úplatkářství. Bártovi soud vyměřil podmíněný trest. Stejně jako Jaroslav Škárka, který podle prvoinstančního soudu Bártu podvedl a soudce mu za to vyměřil tři roky vězení, se neformální lídr VV Bárta odvolal. Aféra vyvolala vládní krizi.

Těsná většina Čechů si myslí, že se proti korupčníkům nic nedá dělat, o opaku je přesvědčeno 46 procent lidí. Zhruba tři z deseti dotázaných jsou připraveni veřejně proti korupci manifestovat, další třetina je ochotna zapojit se neveřejným způsobem. Celkem 37 procent lidí doporučuje nedělat nic, protože jakékoli aktivity stejně nemají smysl, vyplývá z průzkumu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…