Ke schůzce Schwarzenberga s Clintonovou nedošlo. Měli jednat o Temelínu

19.04.2012 15:41

Původně plánované setkání šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou se ve čtvrtek v Bruselu neuskutečnilo. Mělo se jednat mimo jiné o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Důvodem je zřejmě zpoždění v jednání ministrů zahraničí zemí NATO, na jehož okraj se schůzka měla konat, a časová vytíženost Clintonové i Schwarzenberga. Zjistila ČTK.

Ke schůzce Schwarzenberga s Clintonovou nedošlo. Měli jednat o Temelínu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Schůzka měla být věnována dostavbě Temelína, o kterou se uchází společnost Westinghouse sídlící ve Spojených státech. Kromě této firmy se o tuto lukrativní zakázku ucházejí francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress.

"Ona mě poprosila, že by se s námi ráda setkala. Pak se to odložilo. Pak jsem sdělil, že musím nejpozději ve tři odletět. No tak se neozvali, tak není," vysvětlil český ministr při odjezdu na letiště.

Když není tak není, komentoval kníže

"Myslím, že měli důležitější jednání. Já nevím, s Turky a podobně, tudíž to padlo pod stůl," řekl český ministr, který odcestoval do Prahy, odkud se vydá na předem plánovanou cestu na Ukrajinu. "Když není, tak není," dodal.

Uchazeči o dostavbu by měli předložit nabídky v polovině letošního roku a v následujícím roce by mělo být rozhodnuto o vítězi. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by měla být hotova nejpozději v roce 2025.

Zakázka na Temelín by v USA vytvořila pracovní místa

Jistý politický lobbing na nejvyšší úrovni je v podobných případech běžný. O Temelínu, který spadá pod státem ovládanou energetickou společnost ČEZ, hovořil při loňské návštěvě v USA premiér Petr Nečas s americkým prezidentem Barackem Obamou. V kontaktu byl i se zástupci Francie a Ruska.

"Se všemi třemi mluvíme na stejné úrovni," řekl už ve středu Schwarzenberg. Američany zajímají kromě jiného pracovní místa, která by zakázka vytvořila v USA, jež v poslední době sužuje vysoká nezaměstnanost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak to vím? Protože mi to řekli.“ Majdan, rozšiřování NATO, rozdělení Ruska s Jeffrey Sachsem

15:35 „Jak to vím? Protože mi to řekli.“ Majdan, rozšiřování NATO, rozdělení Ruska s Jeffrey Sachsem

Profesor Jeffrey Sachs je uznávanou autoritou jednak v oboru ekonomie, kde pomáhal dříve komunistick…