Kiska řekl novinám: Přijetí eura bylo výbornou volbou

09.07.2014 9:51

Jedním z témat, o kterých se chce dnes bavit slovenský prezident Andrej Kiska při své návštěvě České republiky, je zlepšení propojení obou zemí dálnicemi. Kiska to uvedl v rozhovoru pro středeční MF Dnes. Zmínil se i o tom, v čem má jiné názory než slovenský premiér Robert Fico nebo jak Slovensku prospělo přijetí eura.

Kiska řekl novinám: Přijetí eura bylo výbornou volbou
Foto: KPR - Jiří Ovčáček
Popisek: Český prezident Miloš Zeman se svým slovenským protějškem Andrejem Kiskou

„Máme jen jeden dálniční spoj a já, když jezdím z Popradu (kde Kiska bydlí - pozn. ParlamentníchListů.cz) přes Makov do Prahy, tak dobře vím, že to není nejpříjemnější cesta,“ uvedl s tím, že jedno z témat, o nichž se chce dnes s českými politiky bavit, je zlepšení dopravní propojenosti.

Fico je pracovitý premiér

Deník se slovenské hlavy státu zeptal na názor na tamního premiéra Fica. Na otázku, zda je Fico dobrým premiérem, Kiska odvětil: „Je nesmírně pracovitý premiér." Rozdílné názory prý mají na zlepšení podmínek pro malé a střední podnikatele, naopak pozitivně vnímá, že se Ficově vládě podařilo udržet deficit pod hranicí tří procent HDP.

Na otázku, jakou má Slovensko zkušenost se společnou evropskou měnou, Kiska uvedl, že z pohledu tvorby pracovních míst či podnikatelského prostředí bylo přijetí eura výbornou volbou.

Že nadaci vede manželka, prý střet zájmů není

Kiska poskytl rozhovor také Lidovým novinám. Přiznal, že jím založené nadaci Dobrý anděl jeho kandidatura na prezidenta pomohla. „I letos má nadace pěkný sedmiprocentní nárůst oproti minulému roku,“ uvedl s tím, že Dobrý anděl je nejúspěšnější charitativní organizace na Slovensku. Zmíněnou nadaci nyní řídí jeho žena, na otázku, zda to nepovažuje za střet zájmů, řekl, že to „bude právě naopak“.

Redaktorka zmínila, že v kampani před prezidentskými volbami jeho protikandidát, stávající premiér Robert Fico Kisku nazval lichvářem, ten na něj proto podal trestní oznámení. „Policie toto trestní stíhání zastavila. Přesto mě některé důvody, které vyšetřovatel uvedl – jak to říct – no, překvapily,“ uvedl bez bližšího vysvětlení s tím, že to akceptuje a žádné další kroky v této věci podnikat nebude. „Nejdůležitější je, že dnes máme s předsedou vlády normální pracovní vztahy,“ dodal k tomu slovenský prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…