Klára Samková odpálila bombu a kolotoč žalob. Chystané kompro ji mělo zničit

25.01.2019 20:42

Advokátka Klára Samková se v rozhovoru pro internetovou televizi XTV rozpálila takřka doběla. Obvinila veřejnoprávní Český rozhlas, že manipuloval s veřejností, bránila Tomia Okamuru (SPD) a oznámila, že se rozhodla podat jedno trestní oznámení. A to pořád nebylo zdaleka všechno. „Český rozhlas bych mohla užalovat k smrti,“ varovala také.

Klára Samková odpálila bombu a kolotoč žalob. Chystané kompro ji mělo zničit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Samková

Hned na úvod moderátorovi Luboši Xaverovi Veselému oznámila, že investigativní reportér Janek Kroupa jednoho dne uveřejnil reportáž, jejímž základem měly být materiály ukradené z její advokátní kanceláře. „Osoba, která tyto materiály ukradla, za to byla pravomocně odsouzena. Byla to moje bývalá asistentka. Janek Kroupa musel s pravděpodobností hraničící s jistotou vědět, že jedná na základě kradených materiálů. A pan Okamura mě na základě toho stáhnul z kandidátky do Evropského parlamentu,“ zlobila se Samková. Nebýt této kauzy, prý mohla uspět ve volbách v roce 2014 a hájit zájmy českých voličů.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí

Kroupa jako investigativní reportér musel vědět, že existuje něco jako advokátní tajemství a ke kradeným materiálům, které získal, měl přistupovat s tímto vědomím. Měl se zachovat jinak a podat na Samkovou trestní oznámení, pokud měl nějaká podezření.

„On má znát zákony tak, jako každý občan této země. Pokud měl nějaká podezření vůči mně, tak na mě měl podat trestní oznámení, což nikdo neudělal, mimo jiné,“ zdůraznila dáma s tím, že chtěl Kroupa poškodit jak jí, tak Tomia Okamuru. „To je otázka politického zadání, jaké pan Kroupa dostal. Já jsme přesvědčená, že nejedná jako investigativní novinář podle hesla padni, komu padni, ale že jedná na základě politického zadání,“ střílela ostrými slovními náboji dáma. Zdá se jí, že Kroupa na politické zadání oslabuje pravicové strany.

Někteří poslanci prý dokonce dostali echo, že se chystá materiál na Samkovou. „A to není možné brát jako asertivní novinařinu,“ rozčilovala se Samková. Nemá představu, kdo přesně by se jí mohl bát a kdo se jí snaží oslabit. „Já jsem přece takové hodné, chytré, milé a asertivní děvče. Se mnou se dá vždycky domluvit. Jenom to má jeden takový drobný háček. A to ten, že ta druhá strana mě musí vždycky přesvědčit,“ pravila Samková.

Osobně prý nechápe, proč se jí v tomto sporu nezastala Česká advokátní komora. Přitom Český rozhlas stvořil reportáž na základě kradených materiálů. Samková přesto dokola musí poslouchat věty typu „kdo ví, jak to tehdy bylo“, což jí je velmi nepříjemné.

„Já jsem podala trestní oznámení na pana Kroupu i na jeho nadřízeného (Jana) Pokorného a na Český rozhlas trestní oznámení, protože si myslím, že způsob, kterým jednali, ovlivnil volby do Evropského parlamentu. Manipulovali českou politickou scénou. Dali voličům dezinformaci a vlastně znemožnili řádný průběh voleb. Toto nechť je vyšetřeno v plném rozsahu. Já jsem se obrátila na paní Bradáčovou. Ať si s tím naloží, jak uzná. Víte, co se týká Českého rozhlasu jako takového, já bych ho samozřejmě mohla užalovat k smrti žalobami na ochranu své osobnosti,“ varovala Samková s tím, že očekává od Českého rozhlasu omluvu. Pokud s ní nepřijde, bude to pro Samkovou důkazem, že ČRo je připraven připravovat reportáže na základě materiálů získaných trestnou činností, což veřejnoprávní rozhlas řadí níž, než stojí bulvární média.

Moderátor Luboš Xaver Veselý přehodil výhybku k ombudsmance Anně Šabatové, které teď politici vybírají nové zástupce, resp. zástupkyni. Senátor ODS Tomáš Jirsa na pozici zástupkyně navrhl Samkovou. Dáma si toho cení. Má 25 let zkušeností z advokacie a je přesvědčena, že s touto zkušeností by tuto práci dělat mohla. „Já mám někdy pocit, že přes můj psací stůl prošly všechny průšvihy této republiky, takže já bych chtěla ty své zkušenosti sbalit do jednoho balíčku a předat je někam, kde budou užitečnější,“ zdůraznila Samková.

„Ale vždyť je to taková trafika a vy to víte. Ještě je to skoro někde na Ukrajině,“ smál se Luboš Xaver Veselý. Ombudsman sídlí v Brně, takže podle moderátora Brno leží skoro na Ukrajině. Má navíc za to, že ombudsman vlastně nikdy nikomu pořádně nepomohl. „Ombudsman má stejnou pravomoc jako trafikantka na Smíchově,“ nebral si servítky moderátor.

Samková oponovala, že pokud se na úřadu ombudsmana ocitne ona, pokusí se obraz této instituce změnit. Vůbec nejraději by prý byla, kdyby bylo možné ombudsmana zrušit, protože by to dokládalo, že je česká justice v pořádku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…