Klaus: Rozeštvání Ukrajiny vyvolaly Evropa a USA, neboť chtěly konflikt s Ruskem. Putin je v tom nevinně

14.04.2014 10:27

Podle exprezidenta Václava Klause krizi na Ukrajině vyvolaly Spojené státy americké a západní Evropa, které měly zájem o nesmyslný konflikt s Ruskem, a ruský prezident Vladimir Putin je v celé věci nevinně. Ukrajinci jsou obětí sporu. Klaus to řekl ve středu 9. dubna v Kongresovém centru Vysoké školy finanční a správní.

Klaus: Rozeštvání Ukrajiny vyvolaly Evropa a USA, neboť chtěly konflikt s Ruskem. Putin je v tom nevinně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Anketa

Kterou z těchto osobností byste chtěli za prezidenta?

hlasovalo: 25722 lidí

Pikantní je, že Klaus tak odpověděl na dotaz svého bývalého spoluhráče z basketbalu Pavla Babky, který mu tykal, oslovoval ho „Václave“, vytýkal mu jeho euroskepticismus a zdůraznil, že krize na Ukrajině a obavy z Ruska jsou dalším důvodem, proč být v EU, neboť se změnila geopolitická situace a hrozí, že když se ruská menšina v Karlových Varech bude cítit ohrožena, Putin zasáhne i u nás.

Konflikt vyvolaly USA a Evropa. Putin za nic nemůže

S tím Klaus ale zásadně nesouhlasil. „Já s tím, Pavle, co říkáš, totálně, absolutně nesouhlasím. Nekonečně, absolutně, zásadně. Změna geopolitické situace? Ano, změna geopolitické situace nastala. V tvých očích tu změnu geopolitické situace provedlo Rusko a Putin. To je zásadně dětinskej nesmyslnej názor. Tu změnu situace vyvolal evropský Západ a Spojené státy, které chtěly nesmyslným způsobem konfrontaci s Ruskem a které použily Ukrajinu jako nebohý, nešťastný, smutný nástroj, jak toho docílit. Rozeštvání Ukrajiny, rozehrání této ukrajinské karty v žádném případě nezpůsobil Putin. To způsobili naši soudruzi v západní Evropě a ve Spojených státech,“ řekl doslova Klaus.

„Varovali jsme před tím od začátku. Bylo to naprosté neštěstí. Rozeštvat Ukrajinu a organizovat ty Majdany, to byla cestička, jak Ukrajinu rozbít a vyvolat tam ty tendence, které tam teď probíhají. Je to neštěstí. Ukrajina je oběť tohoto procesu… Není důvod, abychom nějak velebili Rusko či Putina, ale já si myslím, že v tomhle konkrétně je Rusko a Putin nevinně. Já jsem stoprocentně přesvědčen, že je Putin nešťastný z toho, do čeho byl zavlečen. V šachové terminologii to, co se tam odehrálo, byl z jeho strany vynucený tah. On by byl šťastný, kdyby po veleúspěchu olympiády v Soči měl klid a mír, a on byl navlečen do téhle situace, která je neštěstím pro Rusko, neštěstím pro Putina a samozřejmě hlavní obětí je Ukrajina a lidé, kteří žijí na Ukrajině. Západní Evropa a Amerika hrají s Ukrajinou své hrátky a někteří neprozíraví lidé v naší zemi to prostě nechtějí pochopit. Musím to říci takto tvrdě a velmi nemilosrdně,“ dodal Klaus.

Václav Klaus navšítvil ve středu 9. dubna Vysokou školu finanční a správní a vystoupil zde se svou přednáškou s názvem „Je důvod slavit našich 10 let v EU?“. Po přednášce následovala diskuse a krátká autogramiáda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…