Klaus před velvyslanci ČR zkritizoval vládní koncepci diplomacie

30.08.2011 15:55

Prezident Václav Klaus při dnešním setkání s českými velvyslanci zkritizoval schválenou vládní koncepci zahraniční politiky.

Klaus před velvyslanci ČR zkritizoval vládní koncepci diplomacie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Obsahuje podle něho prázdná témata, neřeší nepříznivé tendence a klíčové otázky v EU a nezabývá se skutečnými problémy české zahraniční politiky. Klaus dokument označil za "neutralistický text", který obsahuje všezahrnující obecnosti. 

Klausovi vadí, že koncepce se nezmiňuje o "zcela evidentní současné krizi evropské integrace", problematičnosti eventuálního členství v eurozóně, množících se "negativních důsledcích" schengenského prostoru, "neudržitelnosti" společné zemědělské politiky EU, neopodstatněnosti kanadských víz pro Čechy, "permanentních atacích na Benešovy dekrety" či o vyjednané výjimce z lisabonské smlouvy. 

Koncepce nehájí zájmy České republiky 

"Koncepce, která by byla skutečnou koncepcí, by musela vycházet ze znalosti a z vyjasnění si našich autentických zájmů a musela by obsahovat témata, na kterých nám záleží a se kterými chceme něco dělat," prohlásil Klaus. 

Podle koncepce je klíčovým zájmem ČR zachování vlivu Evropy a euroatlantické civilizace a cílem bezpečnost a prosperita země. Spor o některé části textu dříve vedla ODS s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09), i Klaus měl už v minulosti výhrady.

Čtěte více:
Schwarzenberg: Klaus žádostí o výjimku škodí vztahům s Rakouskem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…