Klaus promluvil k posledním 25 letům: Chtěli jsme víc než plné supermarkety

02.10.2014 7:02

Vzpomínky na pětadvacáté výročí listopadu 1989 pohltily i Václava Klause. Exprezident, kterého tehdy získaná funkce ministra financí katapultovala do nejvyšších politických pater, se rozhodl k výročí uspořádat sérii přednášek, kde bude prezentovat myšlenky shrnuté ve své nejnovější knize. Jmenuje se „Chtěli jsme víc než plné supermarkety“.

Klaus promluvil k posledním 25 letům: Chtěli jsme víc než plné supermarkety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus po 25 letech navštívil bývalý Prognostický ústav, kde vystoupil v diskusi s názvem Ukrajina mezi Evropou a Ruskem

V Ústí nad Labem zahájil bývalý prezident svou sérii přednášek, ve kterých chce bilancovat polistopadovou éru. „Měli jsme rychlou a úspěšnou liberální fázi, ale dnes se politika i ekonomika potácí,“ řekl mimo jiné. Hodně prý záleží na tom, co kdo v listopadu 1989 očekával. On sám přiznává, že očekával více, byť náš rozvoj byl v podstatě úspěšný.

Podle Klause vše začalo selhávat ve chvíli, kdy nám Evropská unie začala vnucovat všudypřítomné regulace, které se podle Klause až tolik neliší od centrálního plánování z předrevoluční éry. Klaus mimo to při ústecké přednášce hájil transformaci z devadesátých let, jejímž byl hlavním architektem. Překvapil politováním, že se nepodařilo více prosadit „českou cestu“ privatizace, což podle něj bylo způsobeno zejména tlakem zahraničních institucí.

V přednášce rozebral fázi pádu komunismu, který podle něj nebyl poražen, byť to někteří rádi hlásají, ale rozpadl se. Podoba tohoto rozpadu podle něj ovlivnila i očekávání, která v té době lidé měli. Lidé podle něj v drtivé většině chtěli svobodu a prosperitu, ale pochybuje, že si uvědomovali, že je k tomu potřeba i adekvátní práce a výkon.

Debata o „české cestě“ ekonomické transformace byla uvedena Klausovým vysvětlením, že se jednalo o pokus nerozpustit se jako kostka cukru v Evropě, například neurychlovat přijímání západních standardů, dokud si na ně nevyděláme. Tuto vizi prý nebylo možné prosadit kvůli odporu zahraničních institucí, podporovaných domácí „pátou kolonou“.

V přednášce se dotkl i posledních let, kdy podle něj z politiky postupně vymizela ideologie. Nahradily ji osobní zájmy. „Nastolují se náhradní témata, jejichž vyvrcholením je bezprecedentní hra na korupci v naší zemi. V roce 2013 pak došlo k rozkladu politického systému,“ vykládal Klaus na přednášce v Ústí podle MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…