Klaus řekl i dobré zprávy. A byl tajemný, píší noviny

02.01.2012 7:41

Souhlasně i kriticky hodnotí letošní novoroční projev prezidenta Václava Klause dnešní tisk. Zatímco podle Lidových novin je dobře, že se prezident pokusil o uměřený optimismus, podle Mladé fronty Dnes šlo o velmi hezky zabalenou sbírku všeobecně známých faktů a prastarých klišé. Komentátor Hospodářských novin píše, že prezident svůj novoroční projev pojednal jako křížovku s tajenkou.

Klaus řekl i dobré zprávy. A byl tajemný, píší noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Zatímco zahraniční státníci ve svých novoročních adresách pesimismem zrovna nešetřili, český prezident, který příčiny krize eurozóny na rozdíl od většiny z nich předpovídal, se pokusil o uměřený optimismus. I Klaus sice varuje, že nás čeká nelehký rok, vypočítává ale několik faktorů, které by český propad mohly zmírnit. Počátek nového roku je správná doba, kdy tyto naše 'polehčující okolnosti' vyjmenovat, píšou LN.

Apokalyptické nálady, které po třech letech podle autora sloupku nebezpečně ožívají, mohou jednak zapůsobit jako sebenaplňující proroctví, jednat ztěžují střízlivou diskusi. "Vidět je to na reakcích těch, kdo by na krizi eura odpovídali útěkem vpřed k ještě hlubší unijní integraci, a veřejnosti přitom namlouvají, že hrozí jakési nebezpečí z prodlení. Jednou z klíčových otázek v domácí politice bude účast či neúčast v tvrdém jádru EU. Proto je důležité připomínat, že situace je vážná - nikoliv ale fatální - a že pořád máme možnost volby," píšou Lidové noviny.

Umělecký dojem: Žádný

Komentátor Mladé fronty Dnes píše, že Václav Klaus svůj projev pojednal bez špetky snahy o originalitu či umělecký dojem, i on ale naznačuje, že jeho řeč bychom měli vnímat z té lepší stránky. "Novoroční projev je těžká věc, zvlášť když ji pronášíte potolikáté. Když se budeme pořád kritizovat, čeho dosáhneme?," ptá se.

Podle komentátora Hospodářských novin prezident svůj novoroční projev pojednal jako křížovku s tajenkou, k jejímuž rozluštění je zapotřebí zdravá dávka pesimismu. Prezident hovořil o nátlakových skupinách, vyčnívajících jedincích nebo závislosti v politice, aniž by náznakem přiblížil, koho či co má na mysli, konstatuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…