Klaus st. má obavu: EU koronakrizi přežije. A nejen to

12.05.2020 13:04

Druhý český prezident Václav Klaus poskytl rozhovor švýcarskému novináři Claudio Grassovi. Ten si s ním víceméně notoval, že kromě pandemie ohrožují svět také opatření, která v boji proti koronaviru byla přijata a hrozí nebezpečí, že se vládám zalíbí. Václav Klaus je rozčílen také z ekonomických nápadů, které zaznívají, a které mu čím dá více připomínají dobu vlády KSČ u nás.

Klaus st. má obavu: EU koronakrizi přežije. A nejen to
Foto: Repro ČT24
Popisek: Václav Klaus přednáší studentům VŠE

„Nejsem odborník na epidemie, ale mé zkušenosti z ekonomie a statistiky mi říkají, že hrozba epidemie je menší, než důsledky reakce na tuto pandemii, která je organizovaná vládami,“ zahájil Václav Klaus rozhovor. Následky jsou podle něj navíc zbytečné, protože vlády pod tlakem strachu reagovaly přehnaně. Podle Klause za to trochu může i současný stav „online demokracie“.

V další odpovědi pak dodal, že epidemie ukázala, jako sílu má moderní stát a jak mohou být nové „inteligentní“ technologie nasazeny k donucování občanů a omezení jejich práv. „Ekonomové často hovoří o omezené schopnosti vrátit se k původnímu stavu, jestliže dojde k takto radikální změně,“ připomněl. Původně se to sice aplikovalo na ekonomické jevy, třeba na ceny výrobků, ale podle Klause to platí i o politických systémech. „Obávám se, že bude obtížně, pokud ne nemožné, se vrátit do časů před kononavirem,“ uzavřel.

S odstupem se dívá na predikce ekonoických škod, které začínají zaznívat. Podle Klause těžko počítat škody, když ještě ani nevíme, jak dlouho bude karanténa trvat. Do té doby jakékoliv ekonomické prognózy nemají význam.

Kritizoval také měnová opatření, ke kterým vlády začínají sahat. „Mohou mít krátkodobě pozitivní účinky, ale dlouhodobě ekonomiku a veřejné finance destabilizují,“ varuje bývalý český prezident. Navíc když se objevují tak svérázné ekonomické nápady, jako „jednotný základní příjem“. Podle Václava Klause jsme přesně toto zažili v komunismu a právě těchto principů jsme se chtěli v roce 1989 zbavit. „Právě tyto principy u nás zcela zničily motivaci k práci,“ objasnil západním čtenářům.

CELÝ ROZHOVOR V ANGLIČTINĚ ZDE

Redaktor měl obavy, že se během několika týdnů celý svět obrátil od volného trhu směrem k centralizaci. Centrální plánováním bylo nahrazeno dokonce i právo na práci. Klaus si myslí, že termín „centrální plánování“ není vhodný, spíše by razil označení „centrálně spravovaná ekonomika“, kterou ekonomové označují německé hospodářství za Hitlera. Každopádně je to ale „velmi viditelná a těžký ruka vlády místo neviditelné ruky trhu“.

Koronavirová pandemie mění i mezinárodní vztahy, Václav Klaus ale odmítá, aby kvůli tomu docházelo k démonizaci zemí, jako je Čína nebo Rusko. Pokud jde o Evropskou unii, Klaus má obavy, že ta pandemii nejen přežije, ale dokonce ji bruselští exponenti využijí k dalšímu oslabení členských států.

Václav Klaus vyzývá, aby lidé řekli hlasité „Ne“ všem nápadům na omezení jejich svobody, které se teď začaly objevovat. „Jinak se začneme blížit dystopii „Brave New World“, tak jak ji popsal Aldous Huxley, obává se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…