Klausová bude dobrá velvyslankyně, nechápe kritiku novinář a exkandidát TOP 09 Buchert

15.08.2013 11:25

Bývalá první dáma Livia Klausová se přes kritiku odpůrců nakonec stane velvyslankyní v Bratislavě. V tichosti to schválila vláda Jiřího Rusnoka v demisi. Novinář a publicista Viliam Buchert, který neúspěšně kandidoval za TOP 09 do Senátu, nechápe nesouhlasná vyjádření politiků, Klausová podle něj bude dobrou velvyslankyní.

Klausová bude dobrá velvyslankyně, nechápe kritiku novinář a exkandidát TOP 09 Buchert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Livia Klausová

Podle Bucherta není snad den, aby se ve vyjádřeních některých politiků neobjevilo něco o bývalé první dámě kvůli tomu, že se stane velvyslankyní na Slovensku. Přitom je jasné, že nebude o nic horší než většina lidí, kteří nás zastupují ve světě, spíše bude lepší, píše publicista na blogu Aktuálně.cz.

Ačkoli není kariérní diplomatkou, coby manželka bývalého prezidenta a premiéra cestovala po celém světě a díky tomu dokonale zná fungování české diplomacie i její zákulisí. "Několika zahraničních cest, na kterých byla i Klausová přítomna, jsem se jako novinář kdysi zúčastnil, a na rozdíl od manželek jiných politiků ona nebyla pouhým přívěškem, který obhlížel památky, vysedával v kavárnách a běhal po nákupních centrech. Ostatně, to by ji Václav Klaus ani nedovolil… Vždy, pokud to bylo možné, se zúčastňovala i důležitých jednání a setkání s podnikateli," popisuje Buchert.

Není důvod pro humbuk

Klausová také hovoří několika jazyky a Slováci její jmenování vítají, a to prý i politici, bez ohledu na to, zda jsou z levého nebo pravého politického spektra. Plusem jí podle Bucherta budiž také to, že coby vystudovaná ekonomka má i v této oblasti přehled.

S úspěchem se prý dá pochybovat také o tom, že by Klausová podpořila v prezidentské volbě Miloše Zemana jen kvůli postu velvyslankyně. Kdo prý sledoval posledních dvacet let to, co Klausová říkala, bylo mu zcela jasné, kterého kandidáta podpoří.

"Shrnuto: Livia Klausová bude s velkou pravděpodobností velmi dobrou reprezentantkou České republiky i dobrou diplomatkou. Humbuk kolem ní je proto nedůstojný," uzavírá Buchert na blogu Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…