Klausovy letušky, Havlovy avantýry. Jiří Pehe o pokrytectví. Zeman s Babišem jsou jiná kategorie

03.11.2018 7:22

Český politolog Jiří Pehe se ve svém posledním komentáři rozepsal o tom, jak těžko si politicky neorientovaný člověk může udělat jasno v tom, co se vlastně rozumí „tradičními“ hodnotami. „Pokud by se totiž chtěl orientovat podle některých politicky význačných hlasatelů těchto hodnot, bude dost zmaten,“ uvedl a rovnou vyjmenoval některé z nich, kteří rozhodně nejsou tím správným příkladem.

Klausovy letušky, Havlovy avantýry. Jiří Pehe o pokrytectví. Zeman s Babišem jsou jiná kategorie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Předně Pehe připomněl, že od vzniku samostatného českého státu jsme u nás měli tři premiéry, všechny z ODS - Václava Klause, Mirka Topolánka a Petra Nečase. Ti se v různé míře hlásili ke konzervativním a tradičním hodnotám. I když všichni mluvili o významu tradiční rodiny a vzývali ve svých veřejných vystoupeních i další „tradiční“ hodnoty, informace z jejich osobních životů nabízejí jiný odraz.

Anketa

Dokončí podle vás Miloš Zeman své prezidentské funkční období?

92%
8%
hlasovalo: 9996 lidí

O neurovnaném osobním životě u Klause svědčily propírané vztahy s „blonďatými letuškami“. „O Klausových vztazích s „blonďatými letuškami“ se psalo a mluvilo, jako by se nechumelilo. Až to vedlo ke spekulacím, zda se tím nezakrývá něco jiného,“ napsal doslova Pehe. Topolánek měl zase nemanželskou aféru s poslankyní za ODS Lucií Talmanovou, i když byl ženatým otcem tří dětí. A Nečas, coby ženatý otec čtyř dětí, pro změnu udržoval nemanželský vztah se svojí spolupracovnicí Janou Nagyovou.

Kromě toho Pehe dodává, že i mnozí liberální a socialističtí politici měli nemanželské aféry. Zmínil například socialistického premiéra Jiřího Paroubka, nebo prezidenta Václava Havla. „A i Miloš Zeman a Andrej Babiš jsou rozvedení,“ uvedl a zdůraznil, že tito politici však nikdy nemávali před veřejností tradičními hodnotami a správnými modely rodinného soužití, ani neodsuzovali celé sociální skupiny za to, že takové hodnoty údajně porušují či relativizují. 

To samé ale prý nemůže říct u výše zmíněného Klause. „Ten se tvrdě stavěl kupříkladu proti větším právům pro gaye i lesby a pravidelně se pohoršoval nad festivalem Prague Pride,“ dal za příklad s tím, že dnes se ho v obraně tradičních hodnot snaží trumfovat jeho syn. „Ano, ten, který se už dvakrát rozvedl,“ dodal Pehe.

Nejen z toho usuzuje, že o tom, co je tradiční rodina a tradiční hodnoty, mají tito pánové jasno spíše jen v teoretické rovině. „I tak velmi rádi poučují voliče o prospěšnosti těchto hodnot a někteří bouří proti údajné nemravnosti těch, kteří je prý nabourávají (jako jsou již zmínění homosexuálové),“ podivuje se politolog.

Proč tomu tak vlastně je? „Možná aby nám ukázali, jak nemravný a nepřirozený by byl manželský svazek lidí stejného pohlaví, i kdyby se milovali sebevíc, střihnou si někteří „tradičních“ manželství hned několik a k tomu ještě pár afér bokem,“ podotkl Pehe ironicky.

Ukázkou konzervativních hodnot prý byla zřejmě i jejich značná benevolence vůči korupci a dalším formám ekonomické kriminality, rýpnul si znovu Pehe. V návaznosti na to zmínil například Nečasovu aféru, která pěkně v kostce symbolizovala jak „úctu“ k tradičním rodinným hodnotám, nebo o pár měsíců předcházela Klausova amnestie, jejímž vyhlášením těsně před odchodem z prezidentské funkce omilostnil tento obhájce tradičních hodnot řadu tunelářů z 90. let.

Anketa

Měl by být medvěd, který se toulá Moravou, odstřelen?

43%
57%
hlasovalo: 4537 lidí

Neopomněl ani fakt, že dokonce přímo v Bílém domě se k tradičním hodnotám vehementně hlásí už potřetí ženatý prezident „konzervativní“ Republikánské strany Donald Trump, který se navíc potýká s obviněními, že měl i aféry s porno herečkami a modelkami. „Ti z českých konzervativců, kteří se v soukromém životě konzervativních a obecně „tradičních“ hodnot skutečně drží, ale zároveň v Trumpovi našli zalíbení, ještě pořád dluží nám liberálům vysvětlení, čím tento politik reprezentuje jejich hodnoty,“ napsal Pehe.

A v neposlední řadě nám prý také dluží vysvětleni, proč naopak mnozí z nich útočí na Angelu Merkelovou, která se, pokud známo, celý život konzervativních hodnot opravdu drží, včetně křesťanské premisy, že se má pomáhat lidem v nouzi.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…