Klausův institut podpořil Konvičku: Češi se probouzejí

10.05.2016 18:00

Vznikající Alternativa pro Česko, jejíž založení už dříve ohlásili představitelé Bloku proti islámu Martin Konvička a Petr Hampl, je jedním z projevů postupného probouzení české společnosti, uvedl v dnešním stanovisku Institut Václava Klause. Zprávu přináší ČTK.

Klausův institut podpořil Konvičku: Češi se probouzejí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý prezident, profesor Václav Klaus

Název strany Alternativa pro Česko odkazuje na německou Alternativu pro Německo, která je označována za pravicově populistickou a již podpořil bývalý prezident Klaus na sjezdu koncem dubna.

Institut někdejšího prezidenta soudí, že současné politické strany, které označuje za „stále prázdnější a ustrašenější“, aktuální obavy obyvatel neřeší. Ohledně Alternativy pro Česko institut poznamenal, že jsou známy jen prvotní deklarace zakladatelů, program teprve budou muset podrobně dopracovávat. „Ale za cenné považujeme fakt, že vznik této strany není umělým nápadem, je spontánní reakcí na vývoj nálad uvnitř české společnosti,“ stojí ve stanovisku Klausova institutu.

Konvička a Hampl ohlásili vznik nového politického subjektu koncem dubna potom, co Blok proti islámu vypověděl smlouvu o volební spolupráci sněmovnímu opozičnímu Úsvitu.

V přípravném výboru Alternativy pro Českou republiku jsou kromě Hampla aktivistka Eva Hrindová a publicista Petr Štěpánek. Figuruje v něm i Konvička. Uskupení se má podle informací na Facebooku profilovat jako národní, liberálně konzervativní a euroskeptické. K hodnotám a politice Alternativy pro Německo se přímo hlásí.

Klaus vystoupil koncem dubna na sjezdu Alternativy pro Německo jako host, označil se za jejího „opravdového fanouška“. Uvedl, že „démonizaci“ této strany v německých politických a akademických kruzích i v médiích považuje za „absurdní“ a „lživou“. „Brutalita útoků (na AfD) ukazuje, že máte pravdu a že vaši kritici dostali strach. Tito lidé nechtějí pluralitu a demokracii,“ řekl na sjezdu bývalý prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…