Klientelistické vazby mezi policisty, podnikateli a politiky. Kauza Vidkun se vrací

04.08.2020 6:30

Olomoucký krajský soud dnes znovu otevře korupční kauzu Vidkun, která podle žalobce odkrývá klientelistické vazby mezi policisty, podnikateli a politiky.

Klientelistické vazby mezi policisty, podnikateli a politiky. Kauza Vidkun se vrací
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Až do pátku se soud bude zabývat odposlechy, které jsou údajně stěžejními důkazy případu. Jde především o záznamy prostorových odposlechů obžalovaných pořízené při jejich schůzkách v olomouckých kavárnách a restauracích. Právě tam aktéři kauzy podle žalobců diskutovali o věcech z trestních řízení a předávali si informace či pokyny. Obžalovaní to celou dobu popírají.

Podle žalobců jde o několik hodin zvukových záznamů z četných schůzek obžalovaného tehdejšího náměstka krajského policejního ředitele Karla Kadlece a vlivného podnikatele Ivana Kyselého. Monitorovány byly i schůzky Kadlece s tehdejším hejtmanem Jiřím Rozbořilem (ČSSD) a šéfem hospodářské kriminálky Radkem Petrůjem, kteří jsou rovněž obžalováni.

Detektivové jejich schůzky monitorovali od 29. července 2014 do počátku září 2015. Podle obžaloby ze všech těchto záznamů jasně vyplývá, že Kadlec soustavně a pravidelně sděluje Kyselému konkrétní informace z trestních řízení. Další odposlechy získali detektivové ze sledování kuřárny olomouckého pracoviště GIBS a kanceláře Kadlece v budově krajského policejního ředitelství. Dohromady jde o 130 CD s hodinami záznamů.

Obžalovaní vinu celou dobu procesu popírají. Tvrdí, že záznamy jsou vytržené z kontextu či že šlo pouze o hospodské řeči. Hlavní aktér kauzy, podnikatel Kyselý, však dosud v případu nepromluvil. Od počátku procesu se z jednání omlouvá ze zdravotních důvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…