Klub desetimilionových. Dobrá společnost Davida Ratha

22.08.2012 17:00

Čtrnáctimilionová kauce, kterou má zaplatit poslanec David Rath, je skutečně v historii jednou z nejvyšších. Bývalý středočeský hejtman se tím zařadil do společnosti nejproslulejších podnikatelů devadesátých let. Dokonce i kontroverzní „příbramský boss“ Jaroslav Starka je prý proti němu v tomto směru „břídilem“.

Klub desetimilionových. Dobrá společnost Davida Ratha
Foto: hns
Popisek: David Rath přebírá krabici s penězi, koláž

Advokáti Davida Ratha označili čtrnáctimilionovou kauci, požadovanou soudem za jeho propuštění, za neúměrně vysokou. Server IDNES.cz proto přináší přehled nejvyšších kaucí, které byly českými soudy za posledních dvaadvacet let požadovány. A ukazuje se, že se čtrnácti miliony se Rath skutečně zařadil do klubu „nejcennějších“ vazebně stíhaných. V absolutním žebříčku by skončil jen těsně pod stupni vítězů.

Statistikám vládne Jan Gottvald, někdejší známý fotbalový funkcionář a jeden z nejvýraznějších podnikatelů devadesátých let. Ocitl se ve vazbě kvůli údajným podvodům se směnkami v hodnotě přibližně 400 milionů a protože panovaly obavy z jeho útěku, požadoval soud 33 milionů. Podnikatel se však odvolal a posléze ho na svobodu dostalo „pouhých“ dvacet milionů.

Stupně vítězů s ním sdílí jeho někdejší kolega z vedení fotbalového svazu František Chvalovský. Ještě ve funkci šéfa českého fotbalu byl zadržen a obviněn z podvodu ve výši 1,5 miliardy. Soud si od něj vyžádal patnáct milionů.

O pomyslné stříbro se však dělí s Tomášem Pitrem, který se dostal do vězení kvůli daňovým únikům. Primát si však připsal v tom, že jeho patnáctimilionová jistina nakonec propadla státu, protože podnikatel uprchl. Dopaden byl až po pěti letech ve Švýcarsku.

Po nich už následuje bývalý středočeský hejtman a pětici „desetimilionových“ doplňuje podnikatel Jiří Neužil, který byl s rovným 10 miliony doposud letošním rekordmanem. Stejnou částku soud již dříve požadoval po Milanu Čermákovi, známém komplici Františka Procházky z loupeže století, při které bylo ukradeno půl miliardy korun.

Až za nimi skončil například kontroverzní podnikatel Jaroslav Starka, kterému ke svobodě stačilo osm milionů. Celkově ale soudy k této formě záruky příliš často nesahají- během první poloviny letošního roku pouze jedenáctkrát.  A na druhou stranu si obvinění svých peněz obvykle cení- počet propadlých kaucí v důsledku uprchnutí obviněného jsou prý pouze jednotky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…