Kmenta se kvůli Babišovi nemůže volně nadechnout

28.06.2021 12:23

Investigativní novinář deníku Reportér Jaroslav Kmenta se nikdy netajil tím, že se na Andreje Babiše dívá velmi kriticky a když tento trestně stíhaný bohatý český občan v roce 2013 koupil MF Dnes, Kmenta z redakce listu odešel. Jenže Babiš poté pevně zakotvil v politice a Kmenta podle svých vlastních slov od podzimu 2013 čeká, až se bude moct volně nadechnout. Má ale obavy, že Babiš udělá všechno pro to, aby se udržel u moci i v dalších letech.

Kmenta se kvůli Babišovi nemůže volně nadechnout
Foto: Repro Youtube
Popisek: Investigativní novinář Jaroslav Kmenta

Jaroslav Kmenta napsal další knihu o Andreji Babišovi. Po svazku nazvaném Boss Babiš přichází dvoj kniha nazvaná Babišovo Palermo. V té se Kmenta zaměřuje výlučně na Babišovo politické působení v letech 2014 až 2021. Podle Kmenty jde o období, ve kterém se lidé kvůli Babišovi nemohli zcela svobodně nadechnout. Proto se nemůže dočkat, až Babiš přestane vládnout.

„Politika Andreje Babiše není o tom, co řekne na tiskové konferenci nebo co se dozvíte z televize nebo z jeho médií. Je důležité podívat se na skutečný systém, který Babiš vytvořil. Bylo to stejně složité a těžké jako u knihy Rudý Zeman. Tentokrát jsem se dostal na podobnou úroveň,“ poznamenal k tomu Kmenta v rozhovoru pro Forum24.cz.    

Má ale obavy, že Babiš bude schopen udělat prakticky cokoliv, aby u moci zůstal. A bude mít v zádech na pomoc své poslance. Současné ANO je podle Kmenty v podstatě sektou, která bude stát za svým šéfem.

„Část současných poslanců za ANO je navíc prostě a jednoduše ráda, že se dostala k lizu. Jsou v Poslanecké sněmovně, což je pro ně štěstí. A nejde jen o peníze. A nakonec jsou faltýnkovci, což je speciální druh politiků. Je Havlova éra, Klausova éra a bude se říkat Babišova éra, ale jejím symbolem je Faltýnek. Pro mě to je klasický příklad polomafiána v politice. Jak mluví, jak chodí, jak se obléká, a samozřejmě jak se chová a co dělá. U Faltýnka je to DNA, které mu předal jeho šéf Andrej Babiš. Sám Babiš sice potřebuje chránit svůj byznys a rozvíjet ho, ale nejde mu o to, aby měl o deset milionů víc nebo méně. Faltýnkovi a dalším lidem ale ano. A hlavně – Faltýnek je symbolem toho, proti čemu údajně Babiš chtěl bojovat,“ připomněl Kmenta.   

Čeho je Babiš schopen, ukázal podle Kmenty už za koronavirové krize, kdy věci nechal dojít prakticky až téměř ke zhroucení zdravotnického systému v Česku. Kmenta doufá, že už nezažijeme nic podobného.

„I já už bych chtěl svobodně dýchat. Nechci, aby lidé umírali kvůli neschopné vládě. A nechci zažívat další čtyři roky polostrachu z toho, který úřad si došlápne na novináře jen proto, že jsme vůči Babišovi pořád kritičtí."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…