Knedlovepřový Kocourkov. Blbosti. Češi, teď se o vás ve světě ví. Drtivá dohra Zemanova výroku o muslimech

19.01.2016 7:20

Poté, co českými médii proběhly zprávy o tom, že nedělní slova českého prezidenta Miloše Zemana našla zásadní odezvu v zahraničí, se jal šéfredaktor serveru Britské listy Jan Čulík, sám žijící ve Velké Británii, české publikum upozornit, že není důvod z toho mít radost.

Knedlovepřový Kocourkov. Blbosti. Češi, teď se o vás ve světě ví. Drtivá dohra Zemanova výroku o muslimech
Foto: repro foto ČT
Popisek: Usmívající se prezident Miloš Zeman

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

Server přináší výběr kritických nebo ironických ohlasů na poslední výroky Miloše Zemana o tom, že integrace muslimů v západní Evropě je prakticky nemožná. Doprovází je alarmujícími titulky jako například „Zemanovy výroky vyvolávají po světě zděšení“ nebo „Miloš Zeman a jeho blbosti se stávají nejslavnějším vývozem České republiky“.

Celý text je ZDE.

Výroku českého prezidenta o tom, že integrace muslimů v západní Evropě je „prakticky nemožná“, si na svém facebookovém profilu všímá například Guy Verhofstadt, bývalý belgický premiér a nynější šéf europoslaneckého klubu Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE). Verhofstadt k tomu dodal: „Zeman ignoruje všechny muslimy, kteří se úspěšně integrovali do naší společnosti a jsou úspěšní, tečka. Máme muslimské hasiče, generální ředitele firem, designery, učitele, sociální pracovníky, policisty, státní úředníky, architekty, majitele restaurací, obchodníky, právníky, a ano, i muslimy, jako je Hesham Ahmad Mohammad, který v Kolíně nad Rýnem na Silvestra chránil ženy před útočníky.“

Zeman se prý mýlí. Protože to, že i když lidé žijící v západní Evropě mají různé kultury anebo rozdílnou náboženskou víru, jim nebrání v tom, aby sdíleli stejné hodnoty a budovali jednu společnost.

Deník Guardian zase dává do protikladu vstřícný postoj papeže Františka vůči uprchlíkům s „xenofobními nesmysly“ Miloše Zemana.

Celý text je ZDE.

V neděli přivítal papež František 5 000 migrantských věřících na mimořádné mši v bazilice Sv. Petra ve Vatikánu. Oslavil tím světový den migrantů a uprchlíků. V kázání papež naléhal, aby si uprchlíci cenili své kultury a svých hodnot, zatímco začínají nový život, píše list Guardian.

O dění v Čechách se švédská média téměř nikdy nezajímají

Papež František také v pondělí pronesl projev k vatikánským velvyslancům evropských zemí, v němž naléhal, aby evropské vlády dál přijímaly imigranty, i když přiznal, že je nutné vyřešit bezpečnostní otázky spojené s příchodem vlny lidí z Blízkého východu, Jižní Asie a Afriky.

List Guardian dává tyto informace do kontrastu s nedávnými výroky českého prezidenta Zemana o tom, že „integrace muslimů do Evropy je nemožná“, že „příchod imigrantů je invaze, kterou někdo řídí“, že „invazi imigrantů řídí Muslimské bratrstvo“ a že „mladí, zdraví muži z Iráku a ze Sýrie by měli bojovat se zbraní v ruce proti Islámskému státu a neutíkat před ním“.

Britské listy tvrdí, že švédská média se téměř nikdy nezajímají o to, co se děje v Čechách. Tentokrát ale o posledních slovech Miloše Zemana o muslimských uprchlících napsal list Dagens Nyheter. „Většina čtenářů švédských novin, která integrovaných muslimů potkává denně spousty – ať už mezi kolegy, sousedy, prodavači či doktory – nad majestátní moudrostí knedlovepřového Kocourkova nevěřícně kroutí hlavou...,“ napsal BL Josef Berger.

Celý text je ZDE.

Západní média se už na Zemana naučila

Nad posledními výroky českého prezidenta se na zmíněném serveru pozastavil také jeho šéfredaktor Jan Čulík osobně. V článku, který opatřil titulkem „Miloš Zeman a jeho blbosti se stávají nejslavnějším vývozem České republiky“ tvrdí, že v současnosti v zahraničí sice nikdo nezná jediného českého autora, dramatika, hudebního skladatele či filmaře. Hodně lidí ale zná Miloše Zemana a jeho „xenofobní a neinformované výroky o uprchlících“.

Celý text je ZDE.

Čulík přiznává, že západní média, a to i anglosaská, která jinak nevěnují střední Evropě příliš mnoho pozornosti, se „už na Zemana naučila“.

„Jeho nejnovější výroky o ‚neintegrovatelnosti muslimů v Evropě‘ – které drsně protiřečí faktům, a anglosaští čtenáři to vědí – citovaly nejčtenější britský bulvární list Daily Mail a nyní i deník Guardian,“ píše Čulík s tím, že článek z Guardianu sdílely na Facebooku více než 2 000 lidí. Ale předchozí, o Zemanově vánočním projevu, který Čulík označuje za „šílený“, prý sdílelo na Facebooku dokonce 28 000 lidí.

„Jak silně to prospívá popularitě jinak neznámé České republiky ve světě a jaký to má pro ni bezpečnostní a kulturně diplomatický prospěch, musíte posoudit sami,“ dodal šéfredaktor Britských listů.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…