Kněz se ostře rozepsal ohledně Ukrajiny: Novináři a politici se válejí v bahně lži

09.04.2014 19:09

Filozof, publicista a kněz Václav Umlauf se na serveru e-republika.cz zamýšlel nad rolí médií. Dochází k tomu, že média o podstatných věcech lžou. Zmiňuje dva okruhy témat, v nichž se to projevuje - krizi na Ukrajině a jednání o nové obchodní smlouvě mezi USA a EU.

Kněz se ostře rozepsal ohledně Ukrajiny: Novináři a politici se válejí v bahně lži
Foto: katakomby.cz
Popisek: Václav Umlauf

Václav Umlauf je český filozof, kněz a teolog, člen Jezuitského řádu. Teologii studoval v Paříži, Londýně a Mnichově. Působil na několika českých univerzitách, aktuálně na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy a na Technické univerzitě v Liberci. Provozuje vlastní blog Umlaufoviny a publikuje i na jiných fórech.

Podle Umlaufa krize na Ukrajině i jednání o nové obchodní smlouvě mezi USA a EU ukazují jednu velice zajímavou věc. „Velká média vlastněná korporacemi, mající evidentní zájem na zajištění těchto smluv a tohoto koloniálního prostoru, systematicky lžou, nebo vůbec nemluví o reálném stavu věcí,“ píše ve zmíněném článku.

Protože ale nezávislý tisk a média tvoří jen zlomek veřejného mínění, na naší planetě prý zavládlo informační embargo srovnatelné se studenou válkou 70. let. „Ocitli jsme se v situaci, kdy probíhá něco jako známá Kubánská krize (1962), a kdy existují dva úplně odlišné pohledy na jednu a tutéž situaci. Tento stav je velmi nebezpečný,“ míní Umlauf ve zřejmé narážce na informování médií o krizi na Ukrajině. 

Celý text ZDE.

„Začátek kampaně byl skvělý, stejně jako slavný Hitlerův blitzkrieg do Sovětského svazu. Hned jsme věděli, že ti ušlechtilí demokrati na Majdanu se nechávají střílet těmi ošklivými Janukovyčovými policejními stvůrami jen proto, že se chtějí dostat do našeho socialistického či kapitalistického ráje v EU,“ píše „uznale“ kněz. Jenže postupem času se tento černobílý pohled stával neudržitelným, když se začalo ukazovat, že na Majdanu se odehrávají krutosti z obou stran, a že podpora se smrskla na několik známých firem kalibru Karla Schwarzenberga nebo společnosti Člověk v tísni.

„Hloupě postavená zápletka prostě neunesla nápor reality a začíná se hroutit,“ píše dále. „V bahnu se novináři a politici váleli už dříve, ale nyní jsou uprostřed ulice vidět, protože ostatní jdou po chodníku,“ dodává. Evropské noviny jsou podle něj značně nervózní, protože si už uvědomují své předchozí selhání, zatímco v USA se stále drží konfrontační linie, kterou u nás důsledně ctí „americký“ magazín Respekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…