Kníže ostře o Nečasovi: Udělal strašlivý úlet. Mám strach, co bude dál

11.09.2012 6:38

Premiér Nečas podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga převedl při svém projevu na brněnském výstavišti hrozivý úlet, který vyvolává obavy o další osud vlády. Schwarzenberg však stále věří, že česká diplomacie nebude nikdy sklánět hlavu před velmocemi a vždy bude bojovat proti diktátorům, byť sebevětším.

Kníže ostře o Nečasovi: Udělal strašlivý úlet. Mám strach, co bude dál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Premiér Petr Nečas promluvil na strojírenském veletrhu v Brně velmi nečekaně o potížích našeho exportu. Podle Nečase jej ohrožuje přílišný akcent české diplomacie na lidská práva, který nás vzdaluje takovým obchodním partnerům, jako je Rusko nebo Čína.

Projev předsedy vlády ZDE

Zmínil například „umělé a falešné adorování záležitostí, jako je ruská skupina Pussy Riot“, která je podle premiéra vrcholem nevkusu, a v žádném případě ne něčím, co by symbolizovalo svobodu a demokracii. Za módní politickou vlnu označil Nečas i tzv. „dalajlámismus“, neboli podporu dalajlámy a nezávislého Tibetu. „Při všech sympatiích ke kulturní autonomii Tibeťanů je to vzývání režimu vlády, která by pravděpodobně neměla demokratický charakter, ale polofeudální, se silnými autoritativními prvky,“ obává se.

Jeho slova šokovala Karla Schwarzenberga, ministra zahraničí, který vždy kladl důraz na lidská práva a jejich podporu. Ten označil premiérovy výroky za „hrozivý úlet“, a vyjádřil názor, že pokud by naše vláda měla pokračovat v takovém stylu diplomacie, tak má z jejího dalšího vývoje velké obavy. „Ten projev mezi řádky říká, že v případě exportu jde o to, hodit v případě velkých mocností otázku lidských práv přes palubu,“ varuje Schwarzenberg.

V otázce Tibetu podle něj premiér doslova přebírá čínskou propagandu, což je ještě hrozivější. „Toto vyjádření je poklona před režimem,“ nechápe.

Podle něj je zároveň patrné, že premiér se snažil zavděčit prezidentu Klausovi. „Už jen třeba užití výrazu dalajlamismus beze sporu odkazuje na velkého učitele,“ poznamenal sarkasticky předseda TOP 09.


 

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…