Kníže proti Škromachovi a kulky pro čtyřicet nezávislých. Kdyby neprošla přímá volba

12.01.2013 10:31

Kdyby prezidenta volil parlament, voliči by neměli možnost podpořit ani Miloše Zemana ani Jana Fischera. Na Hrad by tak vedle knížete mohl usednout například Jan Švejnar či Zdeněk Škromach. MF Dnes, která hypotetickou konstrukci sestrojila, upozorňuje, že je to sice „co by kdyby“, jenže právě toto může být užitečná sonda pro lidi v případě průzkumu, zdali by i po všech potížích chtěli volit sami.

Kníže proti Škromachovi a kulky pro čtyřicet nezávislých. Kdyby neprošla přímá volba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Podle MF Dnes by se v takovém případě noviny předháněly v titulcích typu „Vít Bárta tajně dojednával v hotelu Savoy hlasy pro knížete“.

Levice v přesile

Při současném složení parlamentu by měla mírně navrch levice. Sociální demokraté s komunisty by totiž dali dohromady 125 poslanců a senátorů. Koalice by nabídla o deset hlasů méně. Celkem by se tak sešlo 280 volitelů – David Rath je ve vazbě – a vítěz by potřeboval celkem 141 hlasů.

Noviny píšou, že by předně do nepřímých voleb nenastoupil ani Jan Fischer ani Miloš Zeman. To referovali již dříve. Nakonec by se tak mohli utkat Karel Schwarzenberg s Janem Švejnarem. Ten by mohl být přijatelný pro nezávislé voliče, kníže by zřejmě dostal přednost před Přemyslem Sobotkou z ODS.

Dienstbier či Škromach

Kdyby ovšem Švejnar do voleb nastoupit nechtěl, sociální demokracie by podle deníku musela hledat jiného kandidáta. Buďto by oslovila Jiřího Dienstbiera, kterého část ČSSD nemá ráda, nebo se v minulosti uvažovalo o Zdeňku Škromachovi.

Noviny se v hypotetické konstrukci nepřímé volby zabývají i zhruba čtyřicítkou nezávislých volitelů. Takoví existovali i před pěti lety a na volbu jen neradi vzpomínají. Byť jich bylo o řád méně. Tehdy některým dokonce přišly obálky s kulkami, aby nešli volit, někomu vyhrožovali na WC. Podle MfD by se letos patrně dveře od záchodu netrhly, protože by bylo třeba pod tlak dostat na 40 takových nezávislých.

Vít Klepárník z Centra pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii doplňuje, že vzhledem k rozdrobenosti vlády a její podpory ve sněmovně by volba nebyla důvěryhodná, i kdyby se státníci sebevíc snažili.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…