Kníže to zařídil: Klausův muž se velvyslancem ve Vatikánu nestane

27.07.2012 9:09

Jindřich Forejt, ředitel protokolu na Hradě, se navzdory svému dlouhodobému snažení nestane velvyslancem ve Vatikánu. Podle informací Práva totiž angažmá u Svatého stolce prodloužil ambasadorovi Pavlu Vošalíkovi sám ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Kníže to zařídil: Klausův muž se velvyslancem ve Vatikánu nestane
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Za vším prý stojí boj s prezidentskou kanceláří. Někteří její členové  se pro sebe snaží najít místo, než Václavu Klausovi skončí mandát.

"Černínský palác je s Vošalíkovou prací spokojen a Schwarzenberg si nepřeje, aby mu lidé z Klausovy kanceláře zaplevelili resort. Dělá to ale chytře a přímému střetu se vyhýbá. Prostě jen neudělá volná místa,“ popsal situaci Právu zdroj z ministerstva.

Vošalík pravděpodobně ambasadorem zůstane

Forejtův zájem o Vatikán je v kuloárech dobře znám. Když jel letos premiér Petr Nečas navštívit hlavu katolické církve, v jeho delegaci nechyběl ani Forejt. Mluvčí resortu Vít Kolář nechtěl informace o Vošalíkově prodloužení působnosti potvrdit přímo.

"Velvyslanec bude na svém postu do doby, než ho vláda odvolá. Nicméně se nepředpokládá, že by to bylo v tomto roce,“ sdělil ale Právu. Ačkoli se ambasadoři obvykle střídají po 4 letech a Vošalík svoji funkci plní od roku 2008, jeho výměna za Klausova protokoláře není pravděpodobná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …