Koalice SPOLU a Pirátů se Starosty dnes zahájí jednání o vládě

13.10.2021 6:30

O harmonogramu dalších schůzek by se měli dnes na prvním povolebním vyjednávání o vládě domluvit představitelé stran z koalic Spolu a Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN). V příštích týdnech by pak měly strany řešit konkrétní programové oblasti a budoucí politické uspořádání. Diskuse o rozdělení resortů a jejich obsazení označují představitelé koalic za předčasné.

Koalice SPOLU a Pirátů se Starosty dnes zahájí jednání o vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Opoziční koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN se v sobotu po volbách dohodly na úmyslu vytvořit společně většinovou vládu. V memorandu požádaly prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu a deklarovaly, že nebudou o budoucí vládě jednat s žádným jiným politickým subjektem.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura v úterý řekl, že prioritu v příštích týdnech bude mít domluva o programovém prohlášení, až potom se bude jednat o rozdělení ministerstev a personáliích. „Všude to trvá v řádu týdnů, když to jde dobře, a v řádu měsíců, když to jde o něco hůře. Kdyby se povedlo do konce roku nebo ledna mít vládu s důvěrou, tak bych to považoval za skvělý výsledek,“ uvedl.

Harmonogram vyjednávání by měl podle Pirátů a STAN být postaven tak, aby bylo možné do dvou týdnů sestavit seznam témat, na kterých se formovaná koalice neshoduje. Časově nejaktuálnější je jednání o ustavující schůzi Sněmovny, budeme čekat, s jakým návrhem přijde Spolu jako vítěz voleb," řekl předseda STAN Vít Rakušan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…