Koaliční přetahovaná o výjimky u DPH. Na řadě je teplo

28.02.2011 15:48

Základní potraviny, na nichž se před několika dny dohodli ekonomičtí ministři, by mohly být ve snížené sazbě DPH nahrazeny teplem. Výměnu však odmítají Věci veřejné, které by ve snížené sazbě uvítaly oboje, informuje iHNed.cz.

Koaliční přetahovaná o výjimky u DPH. Na řadě je teplo

Dohoda ekonomických ministrů o tom, co zůstane v nižší desetiprocentní sazbě DPH, dostává trhliny. Původně se měla týkat jen omezeného okruhu základních potravin, ale od koaličních politiků už zaznívají hlasy, že by se to mohlo změnit. Ve hře je snížená sazba na teplo nebo také knihy a tištěná média.

Jako první přišly s požadavkem zachovat nižší sazbu DPH také u tepla Věci veřejné. „Už jsme o tom v poslaneckém klubu uvažovali," potvrdila HN místopředsedkyně strany Karolína Peake. Přidal se k ní i šéf speciální energetické koncepce a bývalý poslanec ODS Oldřich Vojíř. „Nelze vyloučit, že vláda nakonec mezi základní potraviny vtěsná i teplo," uvedl.

Přidat teplo, nebo ho vyměnit za potraviny? To je, oč tu běží

Proti zachování levnějšího tepla by nebyl ani ministr financí Miroslav Kalousek. Ale jen za předpokladu, se kvůli daňovým výjimkám nebudou zvyšovat nároky na státní rozpočet. „Těžko si umím představit, že budeme rozšiřovat stávající dohodu. Nicméně, kdyby koaliční partner souhlasil s tím, že se to bude týkat tepla, a nikoliv těch položek potravin, dávalo by to mnohem větší ekonomickou i sociální logiku," poznamenal Kalousek.

Představa, že by už dříve vyjmenované základní potraviny o nižší sazbu přišly, je nepřijatelná pro nejmenší vládní stranu. „Na poradě ekonomických ministrů jsme si plácli, že seznam potravin, které budou mít výjimku, je neměnný. Debata o tom, že by se vyměnily za něco jiného, je nesmyslná," řekl HN poslanec Michal Babák, ekonomický expert VV.

Besser a Gazdík by upřednostnili knihy a tiskoviny

A aby debata byla ještě pestřejší, prohlásil šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, že nižší sazbu by si místo potravin měly zachovat knihy a tiskoviny, za což se přimlouvá i jeho stranický kolega, ministr kultury Jiří Besser. ODS se zatím nevyjádřila ani k jedné variantě. „Obecně je ODS pro co nejméně výjimek z jednotné sazby DPH," vyjádřil se předseda rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek.

K věci:

Šéf poslanců TOP 09 by dal výjimku knihám. Potravinám ne  

Odborář na Primě vmetl Kalouskovi do obličeje "svinstvo". S úsměvem 

Kalousek je největší "škodná". A v patách má Bártu, hodnotí Rath 

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…