Kolaps v Afghánistánu. Američané narychlo vyklízejí ambasádu

14.08.2021 8:22

Američané urychleně stahují své lidi z ambasády v afghánském Kábulu. Ale administrativa prezidenta současně ujišťuje afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního, že USA mají i nadále zájem na zachování stability a bezpečnosti v Afghánistánu.

Kolaps v Afghánistánu. Američané narychlo vyklízejí ambasádu
Foto: AČR
Popisek: Vojenská vozidla v Afghánistánu

Administrativa Joea Bidena podle agentury Reuters doufala, že se podaří s Tálibánem dohodnout na zastavení bojů a na udržení dosavadní vlády v hlavním městě Afghánistánu, v Kábulu. Ale jak Tálibán dobývá jedno velké město za druhým, tato naděje padá. Spojené státy předpokládají, že Kábul bude obklíčen do třiceti dnů a do devadesáti dnů padne.

Mluvčí Pentagonu John Kirby novinářům oznámil, že armáda posílá do afghánského hlavního města na tři tisíce vojáků, aby urychlili evakuaci tamního amerického velvyslanectví.

Ministr zahraničí Antony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin hovořili ve čtvrtek s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním a sdělili mu, že Spojené státy tváří v tvář násilí Tálibánu „mají nadále zájem na zachování stability a bezpečí v Afghánistánu“.

Z americké administrativy také zaznělo, že Washington je i nadále odhodlán udržovat silné diplomatické a bezpečnostní vztahy s afghánskou vládou a „ministr Blinken prohlásil, že Spojené státy jsou i nadále odhodlány podporovat politické řešení konfliktu“.

Opoziční republikáni, kteří Bidenovo rozhodnutí stáhnout se z Afghánistánu kritizují, teď volají, že americká vláda musí napnout všechny síly, aby bleskově dostala z Afghánistánu jak všechny americké civilisty, tak všechny afghánské občany s rodinami, kteří pomáhali USA.

Do regionu bylo z Fort Bragg v Severní Karolíně posláno asi 3500 dalších amerických vojáků, aby byli v případě zhoršení situace v pohotovosti, a také 1000 zaměstnanců, kteří pomohou zpracovat afghánské imigrační žádosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…