Kolář na zahraničí? Hrindová v otáčkách: Bude si dětinsky vyskakovat na Rusy? Teď?!

11.10.2021 22:58

Koalice SPOLU s koalicí PirSTAN dnes představila první seznam svých ministrů pro vznikající vládu a bývalé člence ODS Evě Hrindové z hnutí Naštvané matky se udělalo značně nevolno z návrhu, aby křeslo ministra zahraničí obsadil starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

Kolář na zahraničí? Hrindová v otáčkách: Bude si dětinsky vyskakovat na Rusy? Teď?!
Foto: archiv E. Hrindová
Popisek: Eva Hrindová

Hrindovou silně znepokojilo, že jednou z priorit TOP 09 je dostat na post šéfa české diplomacie starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře, odpůrce Ruska.

„První úvahy o konkrétních jménech ministrů berou dech. Ministrem zahraničí člověk, co proslul snahou o změnu historie? V době, kdy hrozí Evropě energetická krize? Fakt potřebujeme někoho, kdo si bude dětinsky vyskakovat na Rusy? Lidi si to zvolili, budou to tedy mít...,“ napsala ve svém tweetu. Kandidáta na ministra zahraničí mají však i starostové, a sice primátora Hradce Králové Martina Dvořáka.

 

 

První seznam ministrů budoucí vlády SPOLU a PirSTAN, který však v průběhu času může změnit svou podobu, zatím vypadá následovně: Petr Fiala – premiér. Zbyněk Stanjura – ministr financí, Marek Benda – ministr spravedlnosti, Jana Černochová – ministryně obrany, Vít Rakušan – ministr vnitra, Věslav Michalík – ministr průmyslu, Olga Richterová – ministryně práce a sociálních věcí, Ivan Bartoš – ministr pro místní rozvoj, Marian Jurečka – ministr zemědělství, Vlastimil Válek – ministr zdravotnictví. Zatím není jasné, kdo by řídil resort životního prostředí, zahraničí, školství, kultury a dopravy. Šéfce TOP 09 Markétě Pekarové Adamové by měl připadnout post předsedkyně Sněmovny.

Anketa

Kdo by podle vás měl po letošních volbách sestavovat vládu?

hlasovalo: 24101 lidí
Prezident Miloš Zeman před volbami avizoval, že sestavením vlády pověří šéfa nejsilnější strany, nikoliv koalice. Tím je tedy přes sobotní volební prohru Andrej Babiš (ANO). Ovšem povolební vyjednávání značně komplikuje prezidentova hospitalizace v nemocnici. Kdo bude sestavovat novou vládu, v tuto chvíli zatím není jasné.

Se žádostí o schůzku s prezidentem Milošem Zemanem lídr koalice SPOLU a předseda ODS Petr Fiala počká, až budou zprávy, že se zdravotní stav hlavy státu zlepšil. Schůzku, o kterou chtěl požádat na základě výsledků voleb, považuje za důležitou pro všechny další kroky, které je v České republice potřeba udělat.

Kvůli nejasnému zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana a jeho hospitalizaci se v úterý 19. října sejde senátní ústavní komise. Ústava umožňuje zbavit prezidenta pravomocí v případě, jestliže se Sněmovna a Senát usnesou na tom, že hlava státu nemůže svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat. K odvolání prezidenta je pak potřeba 101 poslanců plus 41 senátorů.

V takovém případě prezidentské pravomoci hlavy státu přejdou na předsedu vlády a předsedu Sněmovny. Jeho pravomoci přebere předseda Senátu, pokud je Sněmovna rozpuštěna. Mandát Sněmovny v předvolebním složení končí 21. října, nová Sněmovna se sejde v první polovině listopadu.


 


 


 

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …