Kolem Syřana, který se vyfotil s Merkelovou a pak byl označen za teroristu, je teď v Německu hodně rušno

07.02.2017 21:01

Soudní proces v německém Würzburgu, ve kterém syrský uprchlík Anas Mudamání žaluje Facebook, byl přerušen do 7. března. Soudce chce totiž vyslechnout obě strany. Rozhodnutí by mělo ukázat, jak do budoucna zastavit šíření urážlivých a nepravdivých příspěvků prostřednictvím sociálních sítí. A za vše může jedna selfie. Píše o tom server Independent.co.uk.

Kolem Syřana, který se vyfotil s Merkelovou a pak byl označen za teroristu, je teď v Německu hodně rušno
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Kauza vypukla poté, co Mudamání zveřejnil na Facebooku svou selfie s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, kterou pořídil v berlínském úkrytu v roce 2015. Následně byl osočován z napojení na teroristické organizace, spojován s teroristickým útokem na vánočním trhu v Berlíně a rovněž obviněn z pokusu o vraždu berlínského bezdomovce.

Ač Facebook prvotní nepravdivé příspěvky odstranil, po síti stále putovala jejich další sdílení se stejným obsahem. Tomu chce svou žalobou dnes 19letý Anas Mudamání zabránit. Facebook by tak byl do budoucna nucen aktivně takové příspěvky vyhledávat a odstraňovat.

  • Původní text ZDE

Jeho právník Chan-jo Jun, který patří k dlouhodobým kritikům sociální sítě, uvedl, že Facebook by měl mít povinnost pomlouvačný nebo diskriminační obsah odstraňovat, což dosud příliš důsledně nečinil. „Místo toho vytvořil prostředí, které umožňuje nelegálnímu obsahu prosperovat,“ řekl listu The Independent. „Máme šanci potlačit takto falešné zprávy alespoň tam, kde jsou práva jednotlivců porušována,“ dodal. Doufá také, že se mu podaří z celého případu vytvořit precedens pro budoucnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…