Kolik váží sedm milionů? ptá se deník

17.05.2012 7:24

David Rath se rozhodl na policii vypovídat a to jako jediný z obviněných. Hovořil o krabicích vína a o tom proč ji vlastně dostal. Nabízí se však otázka, zda mohl a měl poznat, že v krabici, kterou drží v ruce, nemůže být víno, protože je příliš lehká. Dnešní Právo informuje také o tom, že policisté prošetřují hned čtyři podezřelé zakázky.

Kolik váží sedm milionů? ptá se deník
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: David Rath je převážen do litoměřické vazební věznice

Někdejší hejtman za ČSSD David Rath si měl ponechat pouze polovinu úplatku, se kterou byl nakonec lapen, zatím však není jisté, komu byla určena druhá polovina. Tvrdí to dnešní Právo a dodává k tomu popis situace, který podal sám Rath na policii.  

Kdo co pije

Dnes již bývalý stínový ministr zdravotnictví sociálních demokratů na policii skutečně uvedl, že měl v krabici dostat víno. Pokud je tomu ale opravdu tak, jak je možné, že ho nikterak nepřekvapila váha krabice?

„Právo také zjistilo, že Rath dostal peníze v krabici, do níž se běžně vejde šest lahví vína. Zatímco sedm miliónů v pětitisícových bankovkách váží zhruba 1,4 kilogramu, stejnou váhu má jen jedna láhev s vínem o obsahu 0,75 litru, ale poslanec dostal box na šest láhví, který by měl tedy vážit přes osm kilo,“ píše deník.

Rath byl podle všeho jediný obviněný, který se rozhodl vypovídat, ostatní to odmítli. Bývalý středočeský hejtman, který je mimochodem stále ještě nezařazeným poslancem Parlamentu ČR, celou situaci popisoval policistům několik hodin, v nichž mimo jiné tvrdil, že ono víno dostal proto, že příslušný druh ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová sama nepije.

Čtyři podezřelé zakázky

Podle informací deníku kriminalisté pracují v Rathově kauze hned se čtyřmi podezřelými zakázkami. Největší se týká rekonstrukce buštěhradského zámku, druhá zakázka je spojena s domovem důchodců při kladenské nemocnici, třetí se týká rekonstrukce gymnázia v Hostivici, kde Rath žil a o čtvrté zakázce dosud nebyly zjištěny žádné bližší informace. Podle Práva však mohlo jít o nákup předražený nákup stomatologického robota pro jednu ze středočeských nemocnic.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …