Komentátor HN o noční můře Babiše a Zemanově polibku smrti

27.09.2013 10:13

Racionalita ve volbách nemá příliš místa, přednější jsou emoce a sympatie. A to nejméně předpověditelé hlasování nás právě čeká, píše komentátor Hospodářských novin Petr Kamberský. A vychází prý z obyčejné a překvapivé osobní zkušenosti.

Komentátor HN o noční můře Babiše a Zemanově polibku smrti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš předseda hnutí ANO

Anketa

Kdo má Váš volební hlas? (strany jsou vybrané dle aktuálních průzkumů ČT)

7%
13%
32%
7%
4%
6%
hlasovalo: 23994 lidí

Například i kovaný pravičák může v předčasných volbách volit sociální demokracii. A důvod? Aby nevládli přímo komunisté, vysvětluje komentátor. Objevit se může také protestní hlasování, levicovější liberál tak kvůli státnímu zástupci Ivo Ištvanovi může volit ODS. A třeba zase dlouholetý příznivec ODS dá hlas hnutí ANO Andreje Babiše jednoduše proto, že něco dokázal.

A právě případ Babišova hnutí ANO podle Kamberského odpovídá průzkumům voličských nálad. To nás ale prý vede k paradoxu předpokládaného úspěchu Babiše. Velký počet hlasů pro jeho hnutí by prý mohl být problém, doslova noční můrou, a přinést stejný osud jako měly Věci veřejné. "Partaj má na mnoha místech zralé a věrohodné lídry, ale další místa kandidátek jsou už zcela tajemnou mlhou, z níž může vylézt takřka cokoli," varuje komentátor.

Zemanův polibek smrti

Další zajímavou předvolební zprávou je průzkumový neúspěch SPOZ. Zatímco v době, kdy měla strana jedinou výraznou osobu - Miloše Zemana ukrytého na Vysočině, dnes, když má prezidenta, má premiéra, řadu ministrů, kteří jsou stále v televizi, nejsou preference zdaleka takové, jak by se dalo očekávat.

Kamberský v případě zemanovců pracuje s hypotézou "polibku smrti". "Jako by volič opravdu chtěl nadstranického prezidenta - nevadí mu hodně prezidentské moci, ale nechce jej mít ještě v partaji. Nebo žádá od hlavy státu něco jiného než od parlamentních politiků: 'Prezidentskou aureolu' nechce špinit 'obyčejnou partajní politikou'," uzavírá komentátor pro HN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…