Komentátor Mitrofanov o vymyšleném útoku Romů: S klacky na cikány

26.05.2012 18:42

Vymyšlené brutální napadení břeclavského chlapce Romy, nebo odposlouchávání hejtmanů. To jsou kauzy, které nás učí věci nevidět z jednoho úhlu pohledu. Mediální smršť po odposlouchání Davida Ratha a protiromské nálady, které se po vybájeném útoku Romů na hocha ve společnosti objevily, nám podle komentátora Alexandra Mitrofanova ukazují, jak nebezpečné je zobecňování.

Komentátor Mitrofanov o vymyšleném útoku Romů: S klacky na cikány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace v Břeclavi proti údajnému romskému násilí

Jak píše komentátor v sobotním Právu: “Jenže břeclavský případ upozornil spíše na problémy příslušníky majoritního obyvatelstva, kteří jsou vždy připraveni jít s klacky na cikány, místo aby si udělali pořádek v hlavě.”

A odkazuje také na advokátku Kláru Samkovou, která po případu odposlouchávání bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha prohlásila, že nyní jsou odposloucháváni všichni hejtmani: “Kdyby tuto úvahu vycházející z Rathova odposlouchávání sdělil bez opory na fakta váš soused, to je jedna úroveň. Z úst známé právničky to zní jinak.”

Čechy znepokojují minoritní skupiny

Největším kamenem úrazu je tak podle komentátora Práva zobecňování: “Vyvozovat z případu zraněného Petra, že jako on jsou všichni Ukrajinci, by mohl jenom pablb. Ale sílí nevraživost vůči Ukajincům jako skupině, která v Česku praucuje za peníze, které by Čech odmítl, a bere místním práci.”

Podle Alexandra Mitrofanova Čechy znervózňují minoritní skupiny, ve kterých platí jiná pravidla a jiné zvyklosti.

Například případ Petra krásně ilustruje předpojatost s jakou k Romům přistupujeme: “Takový přístup je známkou tupé omezenosti. Tu zakázat ani vymýtit nelze. Lze ale požadovat po veřejně známých osobnostech, aby, byť v jiných souvislostech, aby nepřilévaly olej do ohně přehnaným zobecňováním.”

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: ane

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …