Komentátor varuje kavárnu: Čím více budete tlačit, tím více dostanete Xaverů

28.02.2020 13:53

O volbě Rady ČT píše ve svém komentáři pro Reflex.cz komentátor Bohumil Pečinka. Podle něj se z tohoto poslaneckého hlasování stále víc a víc stává záminka k boji ideologicky vyhraněných skupin. A jim jde podle Pečinky o vlastní profilaci na veřejnosti.

Komentátor varuje kavárnu: Čím více budete tlačit, tím více dostanete Xaverů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

„Rada České televize v zásadě volí generálního ředitele a kontroluje hospodaření této veřejnoprávní instituce. Jestliže ze zákona volí Radu Poslanecká sněmovna, je logické, že v různých volebních obdobích se prosadí spíš kandidáti tu vládních, jindy zase opozičních stran. Pragmatici v politických stranách už před časem přišli s návrhem, aby vládní strany získaly čtyři mandáty a opoziční dva. Všech dvě stě poslanců má vybírat z osmnácti kandidátů, které volební výbor Sněmovny nedávno vybral z téměř devadesáti uchazečů,“ popisuje princip volby Pečinka. „Diskusi o budoucích radních ovládli radikálové z protikladných táborů. Pragmatismus nahradily kulturní války,“ dodává.

Podle jeho slov není reálnou podstatou výhrad vůči ČT její hospodaření, ale skutečnost, že většina voličů ANO, ČSSD, SPD a KSČM se neztotožňuje se zpravodajstvím České televize.

„Česká televize je dnes převážně doménou střední a starší generace (40 plus), která se řadí k voličům dnešních vládních stran. Ti mají určité charakteristiky, jako jsou nižší mzdy, usídlení mimo velká města, často v sociálně vyloučených regionech. Na tyto lidi působí zpravodajství ČT jako doména mladých, levicově liberálních pražských novinářů, kteří mají odlišné zájmy a preference. Kromě toho je v ČT dráždí určité osobnosti a formáty pořadů, aniž cítí, že kromě toho jsou zastoupeny také ‚jejich‘ tváře a ‚jejich‘ pořady,“ uvedl.

Dále se rozepsal o tom, že jeden ideologický tábor představují lidé kolem SPD, KSČM, Trikolóry a Hradu. „Aktivním lobbistou je Walter Kraft, formálně asistent poslance Foldyny, boxer a bývalý kytarista skupiny Orlík. Jejich cílem je radikální výměna Rady ČT, postupné odvolání ředitele Petra Dvořáka a strukturální změny ve vysílání zpravodajství ČT,“ uvedl. Na opačném konci pak dle jeho slov stojí levicově liberální pražský svět, kam řadí například senátora Marka Hilšera. 

Tajná volba šesti členů Rady ČT bude podle něj hodně intuitivní a budou rozhodovat víc emoce, než se ještě dnes může zdát. „Velkou roli – stejně jako v případě volby nového ombudsmana – budou hrát tlaky, které vyvíjejí oba ideologické tábory na poslance. Platí to zejména o levicových liberálech z pražských médií a občanských sdružení. Čím více budou tlačit na poslance, aby zvolili jejich favority, tím více Xaverů v Radě ČT nakonec dostanou,“ dodal Pečinka s tím, že druhou možností pak je, že převáží pragmatismus, jenž vyjde z uznání toho, že když je Česká televize placena z povinných poplatků, měli by zástupci těchto poplatníků mít zastoupení v Radě ČT. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…