Komunista Kováčik: Musí být definitivně jasné, že Babiš je ve střetu zájmů. A to teď není

07.01.2020 18:16

Komunista Pavel Kováčik v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu konstatoval, že věří, že kvůli Agrofertu Andreje Babiše, který je dočasně odložen ve svěřenském fondu předsedy vlády, nebudeme vracet Evropské unii žádné dotace. Zdůraznil, že Česká republika není žádným jednostranně odsouzeným trestancem.

Komunista Kováčik: Musí být definitivně jasné, že Babiš je ve střetu zájmů. A to teď není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Jako předseda dozorčí rady Státního zemědělského a intervenčního fondu zdůraznil, že fond nemůže svévolně rozhodovat, komu dotace vyplácet bude a komu ne. Pokud někdo splňuje všechny podmínky pro vyplacení dotace, musí takovou dotaci proplatit. Toto pravidlo je třeba uplatňovat i vůči Agrofertu. SZFI je z tohoto hlediska toliko platební agentura, která vydává dotace. Kdyby je nevydala, mohl by si Agrofert stěžovat.  

Osobně má za to, že management fondu postupuje podle zákona, takže se nakonec žádné dotace vracet nebudou.

„V řádu měsíců dojde to, čemu se říká závěrečná auditní zpráva. Ale následně to bude vypadat tak, že Česká republika není žádný jednostranně odsouzený, bude šance k rozkladu. Jinak to ani nejde, jinak by tomu ani nemohlo být, jinak bychom nemohli být členy, a teprve potom bude nějaký výsledek. Proto si netroufám rozhodnout, zda nakonec něco budeme vracet, nebo nic vracet nebudeme. Osobně si myslím, že nic vracet nebudeme,“ pravil Kováčik.

Ale kdyby nakonec bylo rozhodnuto, že se dotace vrátit mají, pak je bude SZFI od Agrofertu vymáhat. „To je jeho povinnost,“ zdůraznil Kováčik. Ale musí být s definitivní platností jasné, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů, což s definitivní platností jasné není. 

Víc se k tomu však Kováčik nechtěl příliš vyjadřovat, protože dozorčí rada nemá kontrolovat konkrétní dotace určené konkrétním firmám. Dozorčí rada prý komplexně hodnotí práci fondu a zda postupuje s péčí řádného hospodáře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…