Komunista promluvil o důchodech: Někdo by nás rád vykradl

14.01.2014 11:27

Komunisté jsou proti vytvoření důchodového fondu. Přednost dávají zachování stávajícího průběžného systému. V odpovědi na dotaz čtenáře to na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz uvedl komunistický poslanec Miroslav Opálka. Vyjádřil se také pro zrušení dotací a další veřejné podpory pro církve a náboženské společnosti poté, co je jim v rámci církevních restitucí vracen majetek.

Komunista promluvil o důchodech: Někdo by nás rád vykradl
Foto: KSČM
Popisek: Miroslav Opálka

Čtenář se poslance ptal na to, zda by stálo za to důchodový fond alespoň virtuálně založit a vést.

Opálka upozornil, že žádný důchodový fond neexistoval. „Jde o podvrh, kterého se chopila ve své volební kampani i paní Bobošíková. Dodnes jsou tyto nepravdivé informace přeposílány po internetu. Do r. 1992 nebylo ani žádné důchodové pojištění, ze kterého by se fond tvořil. Zaměstnanci odváděli jen diferencované daně dle tabulek a důchody, nemocenská, zdravotnictví se platily stejně jako jiné segmenty průběžně ze státního rozpočtu,“ uvedl Opálka.

Připomněl, že po zavedení důchodového pojištění se sleduje v rámci státního rozpočtu jen důchodový účet, který vykazuje celkové příjmy a výdaje v daném roce a případný přebytek či deficit. „Musím s politováním konstatovat, že součet jednotlivých ročních výsledků hospodaření je vysoce deficitní a nebylo co vytunelovat. To je důsledek úmyslné legislativní praxe pravice,“ podotkl a dodal: „Státní pilíř byl a zatím je průběžný. Co se dnes vybere na pojistném, zítra se vyplatí na důchodových dávkách. Někomu určitě vadí, že takto nelze žádné peníze vykrást. Já se snažím o to, aby takovýto systém vydržel i pro další generace,“ konstatoval komunistický poslanec.

Osobně nejsem zastáncem samostatného důchodového fondu. Dnes musí státní rozpočet mandatorní výdaje zajistit, ale samostatný fond by měl správní a dozorčí radu a problémy stejné, jako např. dnes VZP, která si musí půjčovat a omezovat výdaje.

Čtenáři také vadilo, že stát platí církevním hodnostářům odvody na zdravotní a sociální pojištění. Opálka konstatoval, že v tomto případě je to u církevních hodnostářů stejné jako u jiných státních zaměstnanců. „Tento režim platí od doby, kdy stát zrušil možnost církvím a náboženským společnostem hospodaření na propůjčeném majetku. Pokud církve dnes dostávají tento majetek dokonce do vlastnictví, je nasnadě, že dotace státu na platy duchovním, ale i na sociální služby pro členy řádů a kongregací, jakož i odpouštění daní a různé formy dotací ze státního a veřejných rozpočtů (kraje i obce) budou zrušeny. Otázkou je, kdy se k tomu většina Parlamentu ČR odhodlá.“

 Celé znění otázky a odpovědi je zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…