Komunisté chtějí hlasování o nedůvěře vládě. Začali shánět hlasy pro svolení schůze

10.05.2017 16:52

Komunisté by chtěli podnítit schůzi k vyslovení nedůvěry vládě. Žádost o její svolání mají připravenu, muselo by ji podepsat nejméně 50 poslanců. Ve sněmovně to dnes v rámci schůze k nahrávkám s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) oznámil předseda KSČM Vojtěch Filip. Zprávu přinesla ČTK.

Komunisté chtějí hlasování o nedůvěře vládě. Začali shánět hlasy pro svolení schůze
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

Koaliční vláda podle Filipa vyčerpala svou shodu na „odstranění zla, kterou tady napáchala vláda pravice“. Sněmovna by měla podle něho vyzvat kabinet k tomu, aby odstoupil jako celek, což by ale neudělal. „Udělejme to my usnesením sněmovny, že vláda nemá důvěru,“ uvedl Filip.

Listina bude k podpisu podle předsedy klubu KSČM Pavla Kováčika do začátku příštího týdne. Komunistická frakce má 33 členů. Aby předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) musel mimořádnou schůzi k vyslovení nedůvěry vládě svolat, pod žádost by se muselo podepsat ještě nejméně dalších 17 poslanců.

Aby vláda padla, muselo by se pro nedůvěru aktivně vyslovit nejméně 101 poslanců, tedy nadpoloviční většina všech členů sněmovny.

Filip podotkl, že ač dnes dolní komora jedná o tom, že předsedové koaličních stran Bohuslav Sobotka (ČSSD), Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) spolu nejsou schopni diskutovat, v zasedacím sálu není ani jeden z nich. Komunisté pak neprosadili návrh, aby dolní komora dnešní debatu přerušila do jejich přítomnosti a do přítomnosti ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čižinskému pod nosem! Obnažená „umělkyně“ se producírovala před dětmi

18:34 Čižinskému pod nosem! Obnažená „umělkyně“ se producírovala před dětmi

Umělkyně Kateřina Olivová opět budí kontroverze. Tentokrát po internetu koluje video, jak celá obnaž…