Komunisté se v prezidentské volbě přiklání spíš k Dienstbierovi, tvrdí Dolejš

03.12.2012 16:30

V KSČM podle místopředsedy Jiřího Dolejše, zvláště v krajích, převažují pod vlivem uzavřených koalic po nedávných volbách, hlasy pro prezidentského kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera. Místopředseda si ale přesto netroufl odhadnout, zda ústřední výbor, který je nejvyšším stranickým orgánem mezi sjezdy, v sobotu podpoří Dienstbiera nebo Miloše Zemana. Není podle něj také jasné, co se ještě stane a jak šéf KSČM Vojtěch Filip zareaguje na dopis šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, ve kterém intervenoval za Dienstbiera jako za jediného levicového kandidáta. Informuje ČTK.

Komunisté se v prezidentské volbě přiklání spíš k Dienstbierovi, tvrdí Dolejš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Právnické fakultě UK se sešli kandidáti na prezidenta Jiří Dienstbier, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman ke společné debatě

Sobotka Filipovi napsal, že by pokládal za selhání levicových stran, pokud by vinou roztříštění hlasů a nespolupráce postoupili do druhého volebního kola jen kandidáti hlásící se k neúspěšným neoliberálním představám, prosazující konzervativní politiku škrtů a omezování sociálního státu, nebo kandidáti, kteří v minulosti nebo docela nedávno zabředli do korupčních afér, klientelismu či netransparentního financování politiky. "No tak, aby na nás nepadla hanba, tak bychom se měli sejít a dohodnout," poznamenal Dolejš.

Dienstbierova levicovost je autentičtější. Zeman je spíš pragmatik

Zeman a Dienstbier v pátek navštívili zasedání výkonného výboru KSČM, aby požádali o podporu. Ústřední výbor KSČM by měl v sobotu dát nějaké doporučení komunistickým voličům. Není však podle Dolejše jasné, zda bude jmenovité nebo obecné. Nebo v případě, bude-li jmenovité, zda to bude "měkké" ano, jako tomu bylo před referendem o vstupu ČR do EU.

Půjde podle Dolejše o to, jaká kritéria budou při hodnocení obou kandidátů převažovat. "Pokud programová, tak si myslím, že lze se značnou mírou objektivity prohlásit, že Dienstbier je nalevo od Zemana," uvedl. Dienstbierova levicovost je autentičtější, u Zemana jde spíš o pragmatismus, dodal.

Zemanova "jestřábí" politika, pro kterou jsou příznačná silová řešení bezpečnostních a zahraničně politických problémů, může vyvolávat sympatie některých členů ODS, ale komunisty spíše odpuzuje. Dienstbier, který akcentuje mírové řešení a má odpor vůči velkým koalicím, je jim naopak sympatičtější.

Zeman přitahuje jako „řízek, matador a střihoun“. Když něco řekne, posluchači se nenudí

Výhodou Zemana mohou být podle Dolejše jeho zkušenosti z vysoké politiky. Přitahuje jako "řízek", "matador" a "střihoun", který, když něco řekne, tak se posluchači nenudí, dokonce se i zasmějí nebo naopak naštvou. Dienstbier je méně ostřílený. První významný konflikt zažil, když se v Praze postavil proti velké koalici ČSSD a ODS. Jeho postoj se ale zalíbil a "to ho vyneslo do postu místopředsedy ČSSD a senátorského křesla po jeho tátovi," poznamenal Dolejš. Připomněl, že před senátorskými volbami na Kladensku ho podpořila i tamní organizace KSČM.

Komunisté, kteří svého kandidáta do voleb neposílají, by neměli své doporučení odkládat. Po podzimních volbách, po vytvoření krajských koalic KSČM a ČSSD, kdy je prezidentská kampaň v plném proudu není proč otálet, uzavřel místopředseda.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…