Končící ministryně Müllerová: Nikdy nevíte, kdy skončíte...

11.07.2013 11:24

Premiér Jiří Rusnok dnes uvádí do funkcí zbylé členy své úřednické vlády, mezi nimi i Františka Koníčka, nového ministra práce a sociálních věcí. Ten na tiskovém brífinku po převzetí rezortu sdělil novinářům své priority: navýšení minimální mzdy a vyřešení problematiky sKaret.

Končící ministryně Müllerová: Nikdy nevíte, kdy skončíte...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Rusnok v úvodu poznamenal, že si předchozí ministryně Ludmily Müllerové velmi váží jako hodného a pracovitého člověka. Rezort práce a sociálních věcí se však podle něj v současnosti nachází ve špatné fázi svého vývoje. „Žijeme v zemi, která neroste, ale naopak klesá, co se ekonomiky týče. A to má důsledky na trh práce, což je jedna z klíčových oblastí tohoto rezortu,“ pronesl.

Poukázal na skutečnost, že se minulé vedení ministerstva pokusilo o jakousi technologickou revoluci, u níž věří, že původní úmysly byly dobré, ale ve výsledku nedomyšlené. „Jisté klíčové věci tohoto rezortu jsou s vypětím všech sil schopny plnit své funkce, ale je to křehké a neefektivní,“ dodal a poukázal na kontroverzní projekt sKaret.

Rezort musí dbát na tvorbu a ochranu pracovních míst

Před novým ministrem Koníčkem tak podle jeho názoru stojí velmi jasné, ale zároveň i velmi těžké úkoly. „Vybral jsem si ho, protože je to člověk, kterému věřím, že se si s tím poradí. Systém se musí nastavit nejen tak, aby fungoval, ale aby fungoval efektivně,“ nechal se slyšet premiér.

Rezort totiž představuje největší kapitolu státního rozpočtu a jeho klientelu tvoří zhruba polovina obyvatelstva, proto, jak Rusnok poznamenal, nemůže zaváhat. Klíčovou prioritou je podle něj tvorba a ochrana míst na pracovním trhu.

S jeho slovy souhlasil i sám Koníček, který vyzdvihl zvýšení minimální mzdy a vyřešení projektu sKaret jako své priority. „Je to naprostá ekonomická marginálie a přijde mi neslušné, že bývalé vlády k tomu ani nesáhly,“ prohlásil k tématu minimální mzdy. Zároveň požádal média o čas, který je prý pro důkladnou analýzu potřeba.

Projekt sKaret musí být konečně vyřešen

Co se týče sKaret, Koníček dle svých slov doufá, že se mu podaří nalézt řešení, které bude plynulé, ekonomické, pro občany komfortní a pro stát příliš nezatěžující.

Za nezbytně důležité považuje nový ministr i dokončení procesu přerodu Úřadu práce ČR v masivní podobě podle zákona z dubna 2011, nutné jsou podle něj úpravy personální i technologické. K dalším úkolům řadí například zefektivnění čerpání finančních prostředků z Evropské unie.

„S ministerským postem je to jako s lidským životem, také nikdy nevíte, kdy skončí,“ loučila se nyní již bývalá ministryně práce a sociálních věcí Müllerová. Hlavním jejím úkolem byla prý stabilizace rezortu a nastolení týmové komunikace uvnitř něj, v této souvislosti veřejně poděkovala všem svým spolupracovníkům. Co bude dělat nyní, prý ještě sama neví. „Zatím ještě budu vyčkávat, uvidíme, jak se situace vyvine dál,“ sdělila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…