Konec. Podporujeme své. Polsko zatrhlo Ukrajině vývoz obilí

15.04.2023 18:00

Zákaz dovozu ukrajinských zemědělských produktů! Rozhodla tak polská vláda v reakci na protesty zemědělců. Ukrajina se podporovat bude, cílem dobré vlády je nicméně i podpora vlastních občanů, zdůraznil ministr zemědělství Kaczyśki. Začátkem dubna Maďarsko zaznamenalo v dovezeném obilí z Ukrajiny kontaminované toxiny s geneticky modifikovanými organismy, teď zakázané pesticidy odhalilo i Slovensko. Tranzitní dohoda s Ukrajinou o dovážení obilí po souši přes členské státy Evropské unie nefunguje. Obilí se dostává i na polské trhy a snižuje tak ceny polských výrobků.

Konec. Podporujeme své. Polsko zatrhlo Ukrajině vývoz obilí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Obilí se zelená

Polská vláda zakázala dovoz ukrajinského obilí a dalších potravin z Ukrajiny. Sdělil to dnes médiím šéf vládní strany Právo a Spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński za přítomnosti premiéra Mateusze Morawieckého a nového ministra zemědělství Roberta Teluse v reakci na protesty rolníků v Polsku. Henryk Kowalczyk – dnes už bývalý ministr zemědělství – podal v reakci na protesty demisi.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30015 lidí
Ukrajinu hodlá Polsko i nadále podporovat, cílem dobré vlády je podle Kaczyńského ale i podpora vlastních občanů. „Ukrajinu budeme podporovat. Ale cílem dobré vlády je především podporovat vlastní občany. Je také v zájmu Ukrajiny, aby v Polsku nevypukla krize,“ cituje Kaczyńského web deníku Gazeta Wyborcza. „Polské rolníky musíme bránit a ubráníme je,“ prohlásil a přislíbil rolníkům minimální výkupní ceny a dotace na hnojiva.

Zákaz platí ode dnešního dne, trvat má do 30. června. Zákaz se vztahuje na obilí, cukr, sušená krmiva, semena, chmel, len a konopí, ovoce a zeleninu, vína, hovězí a telecí maso, drůbeží maso, mléko a mléčné výrobky, vejce a včelí produkty. Informovala o tom ČTK.

Začátkem dubna zaznamenalo Maďarsko v několika případech dovezeného obilí kontaminované toxiny s geneticky modifikovanými organismy (GMO). Odhalil to maďarský ministr zemědělství István Nagy při nařízení plošné kontroly kvality a bezpečnosti obilovin dovážených z Ukrajiny. Tento týden v kontrolovaném obilí nalezlo výskyt pesticidu, který v Evropské unii není povolen a má negativní vliv na lidské zdraví, i Slovensko. Zakázalo tak zpracovávat naskladněné ukrajinské obilí.

Premiéři z Polska, Slovenska, Maďarska, Bulharska a Rumunska nedávno navrhli v dopise určeném předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové obnovení cel a kvót na zemědělské produkty z Ukrajiny, pokud bude nadále docházet ke snižování cen na unijních trzích v důsledku nárůstu dovozu ukrajinských produktů. Chtěli by následovně vytvořit mechanismus pro podporu zemědělců z oblastí postižených dovozem ukrajinského obilí.

Kvůli pokračující ruské invazi na Ukrajině nemůže Ukrajina vyvážet obilí přes Černé moře, sousední státy jí z toho důvodu umožňují vyvážet produkty po souši. Tranzit ukrajinského obilí povolilo i Polsko. Obilí má být přes Polsko pouze převáženo nebo skladováno, aby se mohlo dostat na mezinárodní trhy. Polští zemědělci se však bouří kvůli tomu, že ukrajinská zemědělská produkce se čím dál více ocitá i na polském trhu, což způsobuje pokles cen místních produktů. Polský premiér Morawiecki zastává názor, že Ukrajině je třeba pomoci tím, že se její obilí dodá na trhy mimo Evropskou unii, ne však na úkor polských zemědělců a jejich trhu.

„Nefunguje to, to obilí zůstává tady,“ stěžuje si předseda slovenské agrární komory Emil Macho a tvrdí, že dohoda s Ukrajinou o tranzitní roli Evropy nefunguje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…