Konkrétní jména, pane Ištvane. Obhájci v kauze Nagyové se brání nařčením z vynášení

17.06.2014 21:39

Unie Obhájců ČR vyzvala olomouckého vrchního zástupce Ivo Ištvana, aby prozradil, kdo z obhájců dal médiím záznam odposlechů v kauze Nagyová. Pokud tak neučiní, měl by přestat s napadáním advokátů. Takové jednání považuje Unie za podpásovku.

Konkrétní jména, pane Ištvane. Obhájci v kauze Nagyové se brání nařčením z vynášení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Náměstek olomouckého vrchního zástupce Pavel Komár v České televizi tvrdil, že státní zastupitelství disponuje důkazy, podle kterých může za únik odposlechů z kauzy Nagyová některý z obhájců. Jeho slova nepřímo potvrdil i sám vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Jednání olomouckého vrchního zastupitelství se nelíbí Unii obhájců, která ho ve svém úterním prohlášení tvrdě odsoudila. „Takto závažné obvinění není možné veřejně prezentovat v neurčité podobě a paušálně tak napadat celý advokátní stav či skupinu obhájců v jedné trestní věci,“ tvrdí obhájci. Unii obhájců založilo několik advokátů, z nich většina je spojená právě s kauzou Nagyová.

Unie proto požaduje, aby Vrchní státní zastupitelství v Olomouci svá obvinění konkretizovalo a oznámilo je příslušnému orgánu České advokátní komory. Pokud tak neučiní, mělo by dle obhájců „respektovat povinnost zdržet se nepřiměřené veřejné kritiky jiných úředních osob, mimo jiné i  advokátů, a ctít tak zásadu náležitého respektu k osobám vykonávajícím právnické povolání.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…