Korespondenční volba? Poslední průzkum preferencí naznačil mnohé. Expert má jasno

02.06.2022 20:26 | Komentář

Sociolog Petr Hampl komentuje nedávno zveřejněný průzkum agentury SANEP, podle kterého by se v současnosti do Poslanecké sněmovny nedostaly tři z pěti vládních stran: Piráti, lidovci a TOP 09. „Odhaduji, že je to jenom začátek,“ říká Hampl, že průzkumů s tímto výsledkem bude přibývat.

Korespondenční volba? Poslední průzkum preferencí naznačil mnohé. Expert má jasno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hampl

Podle květnového průzkumu agentury SANEP by volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo hnutí ANO se ziskem 30,1 %. Zatímco opoziční hnutí ANO roste, podpora vládních stran trvale klesá. Silnou pozici si zatím drží ODS s 19,6 procenta, která ale podle průzkumu přebírá voliče svých koaličních partnerů.

Před branami do Sněmovny by aktuálně zůstali Piráti se ziskem 4,6 procentního bodu. Ještě hůře by dopadli lidovci, které by volila necelá 4 % voličů, a trvalý pokles preferencí dostal až na 3,3 % TOP 09.

Zatímco vládní strany kvůli nezvládání inflace a rostoucím cenám strádají, obě opoziční strany rostou, nejvýrazněji SPD Tomia Okamury. Ten je nejhlasitějším kritikem vládní pětikoalice a SPD se i díky tomu dostala až na květnových 14,3 procenta.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podle sociologa Petra Hampla stojí za růstem SPD zejména fakt, že se přestali soustředit na téma očkování proti covidu. „SPD se konečně vykašlalo na očkování a preference začaly rychle stoupat,“ všímá si Hampl.

Vývoj preferencí současných parlamentních stran je podle něj očekávatelný. „Odhaduji, že je to jenom začátek. Že takových výzkumů bude přibývat a že odklon voličů od současné vládní koalice se bude urychlovat. I když jim samozřejmě nějaké tvrdé jádro zůstane,“ predikuje Hampl. „Můžeme tedy čekat, že o to rychleji budou pracovat na korespondenčním hlasování a dalších fíglech,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…