Korte chybně obvinil Babiše a věc graduje. Padla výzva k odchodu

08.09.2016 16:08

Poslanec Daniel Korte (TOP 09) po dnešním mimořádném jednání sněmovní komise pro kontrolu odposlechů trvá na tom, že ministerstvo financí porušilo zákon. Postrádá tři pravidelné zprávy o odposleších použitých celníky, ostatní jsou podle něj bezcenné. Další člen komise Ivan Gabal (KDU-ČSL) vyzval Korteho k odchodu z čela komise, ten však odmítá závažné pochybení. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes ráno řekl, že jeho resort zákonné povinnosti plní.

Korte chybně obvinil Babiše a věc graduje. Padla výzva k odchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte

Korte v úterý novinářům řekl, že ministerstvo porušuje svou povinnost předkládat informaci o odposleších každého půl roku. Babiš dnes ráno nařčení odmítl a označil Korteho slova za šikanu a lživou kampaň. Náměstkyně ministra Alena Schillerová uvedla, že zprávy, které jsou neveřejné, byly doručeny tajemníkovi komise.

Komise nakonec podle Korteho některé zprávy objevila. "Podařilo se v archivu dohledat jednu zprávu za rok 2014 dodanou v říjnu 2015, pan ministr si dělá ze zákona trhací kalendář," řekl novinářům na tiskové konferenci ve Sněmovně. Postrádám ale dvě zprávy za rok 2015 a za první pololetí roku 2016, dodal.

Korte připustil, že dosud si v komisi nikdo nevšiml, že zprávy chybí. Chyboval podle něj tajemník výboru, jehož pochybení si neumí vysvětlit. Kvůli třem chybějícím zprávám však komise dnes také přijala usnesení, podle kterého Babiš porušil zákon o celní správě.

Gabal vyzval Korteho k odchodu z čela komise, protože se svými podezřeními šel na veřejnost dřív, než s nimi seznámil komisi. "To považuji za politicky účelové," řekl novinářům. Neúspěšně navrhl komisi i přijetí usnesení, že Korte postupoval nekompetentně. Korte novinářům řekl, že Gabalovu výzvu zvážil, ale nemyslí si, že by závažně pochybil.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…