Korupce je nejubožejší zlodějna. Ani tam nikdo neumře, padlo u Krause

08.04.2011 23:00

Podnikatel Karel Janeček založil Nadační fond na podporu boje proti korupci. Zejména proto, že je jí Česko prorostlé skrz na skrz. A protože ho uráží, jak ubohá je to zlodějna.

Korupce je nejubožejší zlodějna. Ani tam nikdo neumře, padlo u Krause

Poslední kapkou byla pro Janečka koalice ODS a ČSSD na pražském magistrátu poté, co tam volby vyhrála TOP 09. Tomu moderátor show Jan Kraus nadšeně přikyvoval. Jeho odpor k věci je proslulý. "Názor máme asi podobný, to netřeba opakovat," usmíval se Janeček v červeném sofa. "Ano, prasárna, to je náš názor," smál se Kraus.

Svůj názor koneckonců prezentoval moderátor už před ustanovením koalice. Ve svém pátečním pořadu na Primě tehdy "podusil" dnešního prvního náměstka pražského primátora Karla Březinu.

Více: Dosud nejtvrdší hádka v Show Jana Krause. Politik málem odešel

"Naše prostředí je opravdu tragické co do korupce," podotkl Janeček. Ročně se podle něj "ztratí" až deset miliard. Každý občan, ať důchodce nebo dítě, tak ročně dluží kvůli korupci deset tisíc korun. "Mám to tady rád a rád řeším věci, které mi vadí," zdůvodnil Janeček, proč se rozhodl problémem aktivně zabývat. "A hlavně jsem nezávislý. Na vládě, na politice, na téhle zemi, tak neriskuju, když někoho naštvu. Obchoduji jen na zahraničních trzích."

Nezávislost se v českém prostředí vidí jen málokdy, na "malém rybníčku" je totiž zpravidla propojen každý. Naposledy se ukázalo, že i vláda "boje proti korupci" má ke korupci víc než blízko. Nečasův kabinet totiž od podzimu stíhá jedna kauza za druhou. Nejprve Státní fond životního prostředí a rezignace ministra Pavla Drobila, následně kauza ProMoPro a do krve se hájící ministr obrany Alexandr Vondra. Teď se pro změnu zase ukázalo, že korumpuje i ministr dopravy Vít Bárta.

Sledujeme témata: Peníze za mlčení ve VV i Kauza Vondra

Korupce je nejubožejší zlodějna. Nikdo ani neumře

Na korupci ovšem podle Janečka není nic zajímavého. "Když si korupční dopady spočítáte, je to ta nejubožejší krádež. Kdo jede v korupci, je příživník, který nic neriskuje," podotkl. S velkými zloduchy jako s Jesse Jamesem lidé sympatizovali, viděli jako hrdinské něco ukrást a pak "zemřít v bitvě". "Ten korupčník ani neumře, nevkládá vůbec žádné riziko," poznamenal znechuceně. "Kdyby museli riskovat, tak by bylo jen pár Krejčířů. Spousta lidí by si to rozmyslela."

Janečkovo okolí vnímá jeho iniciativu prý veskrze pozitivně. "Za poslední rok se přístup společnosti změnil, lidem to opravdu vadí. Teď je snad poprvé opravdová šance to změnit."

Psali jsme o pořadu Jana Krause:

Levá nebo pravá, u koryt se drží obě. Kraus promluvil o magistrátu

Kraus konejšil Dienstbiera: Prostě jste nechtěl do chlíva s dobytkem

Po knize přišla akce. Petra Paroubková hrozí odchodem z ČSSD

Řekli Vám: Michálku, ty prase? Ne do očí, dozvěděl se Kraus

Kraus zesměšnil mladou křesťanku, co fotila porno. Ale jak

Kraus ukázal divákům obnaženou Kristýnu Kočí. To byl jen začátek

Jan Kraus nezklamal: Mluvil o politicích, co honí děvky

Kalousek u Jana Krause. Divačce hrůzou vstávaly vlasy

Foto: hns

reklama

autor: par

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…