Korupce u Babiše? Další informace

28.07.2015 12:12

Údajné vyvádění peněz ze státní České pošty prostřednictvím zmanipulovanaých veřejných zakázek bylo mnohem rozsáhlejší, než se dosud vědělo. Tvrdí to server Neovlivní.cz založený investigativní novinářkou a bývalou šéfredaktorkou Mladé fronty Dnes Sabinou Slonkovou. Ten již před časem přinesl informaci o tom, že na vyvádění peněz z ČP se podílela firma Agrotec vicepremiéra Andreje Babiše. Ta prý tak byla jen kolečkem v důmyslném stroji na vyvádění peněz ze strategického státního podniku.

Korupce u Babiše? Další informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pobočka České pošty

Server před necelý týdnem napsal, že má k dispozici dokumenty ke kauze možné manipulace veřejných zakázek státní pošty, které nashromáždila policie. Z nich prý jednoznačně vyplývá, že Babišova společnost Agrotec byla do manipulace tendrů zapojena. Údajně o tom svědčí nejen hodiny odposlechů. Zásadní má být také svědectví jednoho z obviněných manažerů České pošty, který ovlivňování zakázek ve prospěch firmy Agrotec přiznal.

Manažer pošty Patrik Z. při výslechu výslovně popsal Babišův Agrotec jako firmu, které šla pošta na ruku. „Uvedl, že společnost Agrotec byla v rámci České pošty takzvaným preferovaným dodavatelem. Rozuměl se jím VIP dodavatel, kterému měla být věnována nadstandardní péče, a který měl být upřednostňován při zadávání veřejných zakázek,“ citovali kriminalisté jeho výpověď v jednom ze záznamů ve spise. Podle serveru Andrej Babiš od počátku tvrdí, že kauza je vymyšlená. Jenže celá kauza může být problematická zejména pro místopředsedu Babišova hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Ten byl v době, kdy mělo k problematické zakázce dojít, předsedou představenstva Agrotecu. Faltýnek redaktorům serveru nezvedal telefon, vyžádal si však sms zprávu. Následně ponechal zaslané dotazy bez odpovědi. Na další urgence také neodpověděl.

Na manipulaci stavebních zakázek pro poštu se prý podíleli bývalí vrcholní manažeři

Podle serveru se policii podařilo zrekonstruovat případy, které se týkají stavebních zakázek. V čele celé skupiny stáli podle vyšetřovatelů někdejší vrcholní manažeři státního podniku. Zástupce generálního ředitele Richard S. a jeho podřízený, ředitel úseku nákupu a zásobování Jiří K. Dvojice mužů údajně vybudovala klientelistickou síť firem, kterým pomáhali k vítězství v malých veřejných zakázkách.

Podle serveru jsou kriminalisté přesvědčeni, že zmíněným mužům v nekalé činnosti pomáhala ještě referentka odboru přípravy veřejných zakázek Renata J., která s jedním z manažerů pošty žila. „Richard S., Jiří K. a Renata J. předávali konspirativním způsobem buď přímo, nebo přes prostředníka podnikatelům interní informace pošty o chystaných veřejných zakázkách na stavební práce malého rozsahu: zadávací dokumentaci, výkaz výměr, fotky, business case, investiční záměr, předpokládanou hodnotu zakázky. Záměrně jim tím opatřovali výhodnější podmínky oproti jiným dodavatelům,“ píše údajně policie ve spise.

Když dohodnutá firma nevyhrála, vypisovaly se další tendry. Dokud nezvítězila

Pokud se stalo, že nevyhrála dohodnutá firma, vypisovala podle vyšetřovatelů skupina další a další kola výběrového řízení, dokud jimi preferovaná společnost nebyla úspěšná. „Za tuto nezákonnou pomoc požadovali nejméně Richard S., Jiří K. a prostředník provizi ve výši 5 až 15 procent z hodnoty veřejné zakázky,“ tvrdí policie.

Ta už prý vyšetřování celého případu ukončila a obvinění se seznámili se spisem. Server dodal, že žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeněk Matula bude nyní sepisovat obžalobu, která má být podána do několika měsíců.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…