Kotrba v Českém rozhlase: Dolar jako globální měna končí. Budoucnost je na Východě

07.04.2016 7:01

Publicista a komentátor Štěpán Kotrba se pro Český rozhlas vyjádřil k uplynulé návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze. Řeč byla o kanálu Dunaj–Odra–Labe i o Hedvábné stezce.

Kotrba v Českém rozhlase: Dolar jako globální měna končí. Budoucnost je na Východě
Foto: archiv
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

„Čína hodlá v Česku zainvestovat rozvoj dopravních cest – onen vysněný kanál propojující tři moře pro nákladní dopravu: Dunaj–Morava–Odra–Labe,“ konstatuje Kotrba a popisuje výhody takového kanálu. 

„Cesta dlouhá tisíc mil začíná prvním krokem. Čína realizuje globální strategii obnovit nejslavnější transkontinentální cestu – Hedvábnou stezku – a vybudovat podél ní ekonomický pás,“ dodává také Kotrba. Vnímá, že Česko samo nemá na takovouto stavbu finanční prostředky.  

Kotrba si dále všímá ambicí čínské hlavy státu, které jsou nemalé. „Rozvoj Eurasijské ekonomické unie a vytvoření nového ekonomického prostoru přes celou Eurasii,“ poukazuje. „Buď v tom zemím Šanghajské organizace spolupráce pomůžeme a může to na dlouhou dobu zachránit českou zaměstnanost i profitabilitu české ekonomiky, nebo zůstaneme u svých zásad ‚s rudými se nekamarádíčkovat‘ a budeme jen spotřebitelem ruské vodky a čínského zboží, které zakrátko nebudeme mít čím platit,“ říká.

Komentář k poslechu ZDE.

„Protože americký dolar jako globální měna končí. Rusko, středoasijské státy a Čína jsou vlastníky největších světových zásob všech představitelných surovin, kovů a minerálů, o zlatu nemluvě. Ekonomické využití tohoto bohatství je největším globálním projektem tohoto století, mostem spojujícím kontinenty – One Bridge, One Road – Silk Road,“ myslí si Kotrba. Podle něj ekonomický pás Hedvábné stezky vznikne, ať již s námi, nebo bez nás. 

V této souvislosti se Kotrba vyjádřil také k lidským právům. „Jsme ti, kteří mají právo určovat druhým, jak mají žít? A nebo to jsou oni sami?“ ptá se. „Základní zásada OSN dává národům právo na sebeurčení a doporučuje nevměšování do vnitřních záležitostí,“ konstatuje.

„Stojíme-li o stabilitu a perspektivu, je načase změnit přátele i nepřátele. Třemi cestami můžeme dojít k moudrosti: První je cesta zkušenosti – to je cesta nejtěžší. Druhá je cesta napodobení – to je cesta nejlehčí. Třetí je cesta přemýšlení – to je cesta nejušlechtilejší,“ uzavřel analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…