Krach jednání s lidovci? Zemědělství nedostanou a hrozí ukončením rozhovorů o vládě

18.12.2013 12:47

Zazněl další návrh na rozdělení ministerských postů v koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Lidovcům bylo řečeno, že resort zemědělství nedostanou. Dostali však jiné návrhy, a to na obsazení ministerstev práce a sociálních věcí či dopravy nebo životního prostředí. Lidovci jsou však rozčarováni především tím, že nezazněl žádný jasný argument, proč by KDU-ČSL neměla obsadit post ministra zemědělství. Došlo i na vyjádření o menšinové vládě.

Krach jednání s lidovci? Zemědělství nedostanou a hrozí ukončením rozhovorů o vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Anketa

Pokud lidovci budou chtít víc křesel, než jim budou "socani" a babišovci ochotni dát,...

hlasovalo: 13557 lidí

„Ze strany ČSSD a ANO na dnešní schůzce zaznělo, že bychom Ministerstvo zemědělství mít neměli, ale nezazněl důvod, proč bychom ho mít neměli. Bylo ale řečeno, že o resort stojí ČSSD. Tomu trochu nerozumím, proč je pro ně resort zemědělství důležitější než resort sociálních věcí, když mají 'sociální' přímo ve své názvu,“ prohlásil Bělobrádek na tiskové konferenci.

Aktuální návrh zní osm ministerských křesel pro ČSSD, sedm pro ANO a tři pro KDU-ČSL, přičemž každá ze stran by měla jednoho ministra bez portfeje. Předseda KDU-ČSL oznámil, že návrh rozložení vládních křesel předloží celostátnímu výboru a počká na jeho rozhodnutí.

Na skutečnost, že nezazněl žádný pádný argument, proč by lidovci neměli mít zemědělství, poukázal i první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Bělobrádek následně zopakoval, že lidovci ještě stále nemusí být ve vládě. Může to být třeba tak, že jako opoziční strana odejdou při hlasování o důvěře ze sálu a tím sníží počet hlasů nutných pro získání důvěry menšinové vládě ČSSD a ANO. Celostátní výbor totiž podle Bělobrádka zřejmě jen těžko akceptuje možnost, že lidovci nebudou mít resort zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…