Kraje přicházejí o svůj majetek, ukázala analýza. Správy se hájí

03.10.2012 21:28

Analýza bývalého šéfa Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka a čísla ministerstva financí ukazují, že většina krajů za poslední dva roky přišla o velkou část vlastního majetku a vzrostlo jejich zadlužení. Podle Michálka je situace kritická hlavně ve Středočeském kraji, kde je zadlužení tak velké, že kraj už nedokáže pokrýt svoje závazky.

Kraje přicházejí o svůj majetek, ukázala analýza. Správy se hájí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Michálek

O výsledcích analýzy informuje server iDnes.cz.

Podíl vlastního majetku z roku na rok klesl u jedenácti krajů. Nejnižší byl na konci loňského roku u Středočeského, Olomouckého a Jihomoravského kraje. Analýza vznikla v rámci projektu "Hodnocení krajů" občanského sdružení Oživení. Projekt je zaměřen na informační otevřenost a protikorupční pojistky krajů. Financován byl z Fondu Otakara Motejla a dosud vyšel na 360 tisíc korun.

"Čísla ukazují, že projídají svoji podstatu. Největší katastrofou je to u Středočeského kraje, který má o 5,153 miliardy korun více závazků než aktiv," upozornil Libor Michálek, který odešel z čela SFŽP poté, co upozornil na údajnou korupci. Michálek v krajním případě nevylučuje ani bankrot.

Kraj to ale popírá. "Kraj má na kontě zhruba miliardu korun a žádná jeho insolvence nehrozí," informoval jeho mluvčí Milan Smutný. A vysvětlil, že se jedná pouze o účetní problém.

Nicméně o zadlužení kraje promluvila i kandidátka na hejtmanku, poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, která byla do roku 2008 zastupitelkou tohoto kraje. "Nejde jen o účetní věc, závazky jsou nejvyšší ze všech krajů a dluhy dosahují přibližně 10 miliard korun," řekla Langšádlová.

Na jihu Moravy se utrácí za služby

Vlastního majetku ubývá i Olomouckému a Jihomoravskému kraji. "Pokud by se nezastavilo, byl by Olomoucký kraj již na konci letošního roku s majetkem přinejmenším na nule," varuje Michálek.

Unikát ve svém hospodaření má Jihomoravský kraj. V letech 2010 a 2011 téměř ztrojnásobil náklady ve výsledovce nazvané "ostatní služby", aniž by dále vysvětlil. Loni tak tímto způsobem utratil téměř miliardu a tři čtvrti.

"Cifra v kolonce Ostatní služby činí zhruba pětinásobek toho, co utrácí jiné kraje. A to je varovný signál," upozornil Michálek.

Také Jihomoravský kraj se odvolává na změnu systému účtování transferů. "Nešlo o zvýšení provozních nákladů krajského úřadu, ale zejména o zajištění dopravní obslužnosti obyvatel jižní Moravy v rámci Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje. Ten pokrývá jako první region ČR celé území kraje," vysvětlil mluvčí kraje Jiří Klement.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…