Křeček od ombudsmanky sleduje běsnění kolem konvoje: Šílené, co se to děje. Amerika udělala chyby, ale nám vždycky pomohla

24.03.2015 20:45

To, že průjezd amerického konvoje, dokáže dohnat společnost k „hysterii,“ kritizuje zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. „Samozřejmě, Amerika udělala spoustu chyb, ale zásadní kontury vztahů by nám neměly unikat,“ uvedl Křeček pro ParlamentníListy.cz. Za nebezpečný považuje současný stav společnosti, která nemá společné téma, za které by se byla ochotná postavit. „Až dojde ke skutečné tragédii, tak budeme dělat co? To začneme střílet?“ varuje Křeček.

Křeček od ombudsmanky sleduje běsnění kolem konvoje: Šílené, co se to děje. Amerika udělala chyby, ale nám vždycky pomohla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Křeček

Podporovatelé vybízejí, aby lidé přivítali spojenecké vojáky plzeňským pivem, odpůrci zřejmě nakupují rajčata. „Hysterie je přehnaná. Soustřeďme svůj hněv na zásadní věci,“ upozorňuje zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. Ten se poměrně se znepokojením dívá na stav, jak se veřejnost štěpí na ty, kteří shánějí americkou vlajku a jiné, kterým ruskou zřejmě stačí vytáhnout ze skříně. „To je šílené, co se ozývá. Zakrývá to podstatu, která nám uniká, což je škoda,“ dodává Křeček.     

Zásadní kontury vztahů by nám neměly unikat.

V přípravě jsou protesty proti protestům a blokády blokád. Na Moravě už posilují vojenské hlídky. „Nemyslím si, že oslava toho konvoje je výraz demonstrace nějakého protiputinovského hnutí a naopak že jeho odmítání by bylo výrazem protestu proti amerikanizaci politiky,“ zamýšlí se zástupce ombudsmanky.

„Nevím, jestli ten konvoj byl dobrý nápad, ale když už jede, tak ho vezměme, jak je. Je to spřátelená země, která se vždy postavila na správnou stranu. V obou válkách nám Američané pomohli. Nenechme se od této základní věci nějakými výkřiky oddálit. Samozřejmě, Amerika udělala spoustu chyb, ale zásadní kontury vztahů by nám neměly unikat,“ doplnil.

Stanislav Křeček také v současné situaci poukazuje na rozdrobenost veřejného mínění. „Potvrzuje to základní problém naší politiky, a to, že nemáme nic společného. Jakou máme myšlenku, za kterou by podstatná část společnosti stála? Nemáme žádnou. Průjezd několika transportérů dokáže společnost katastrofálně rozdělit. Až dojde k nějaké skutečné tragédii, na čem se pak společnost shodne? To je velice nebezpečné. Jestliže taková drobnost cloumá sociálními sítěmi a názory lidí, tak až přijdou hlavní věci, tak budeme dělat co? To začneme střílet? Co se bude dít? Celá akce je zbytečně nafouknutá. Opravdu si to nechme na věci vážné a rozhodující,“ vysvětlil Křeček.  

Hodnoty, za kterými náš stát stojí, budou muset být do budoucna nějak chráněny

Odsoudil také srovnávání s událostmi dějin. „Donbas jsou Sudety 38, americký konvoj je obsazení z roku 1968, nesmyslné používání historických skutečností, které k ničemu nevede,“ reagoval Křeček pro ParlamentníListy.cz s tím, že historie se neopakuje: „Vždy jsou podmínky jiné. Průjezd spřátelené armády, se kterou jsme dokonce smluvně zavázáni, srovnat s obsazením, které mělo politické důsledky pro vývoj naší samostatnosti apod., to je tak nesmyslné, že to historii degraduje. O historii víme málo a používáme ji jen k výkřikům, které mají odůvodnit nějakou současnou situaci, ale činíme tak naprosto nedůvěryhodně a nepřijatelně.“

Podle Křečka bychom měli americký konvoj pozdravit jako jednotky, které se podílely na osvobození. „A které tvoří základ ochrany civilizačních hodnot. Teď mám na mysli střet civilizací, kteří někteří předpokládají. Hodnoty, za kterými náš stát stojí, budou muset být do budoucna nějak chráněny. Mezi myšlením Západu a Ruska je rozdíl, ale pokud jde o lidské hodnoty a chápání civilizace, tak nejsme tak daleko od sebe,“ dodal.  

Součástí konvoje má být zhruba 516 lidí a 118 převážně kolových vozidel. Přes Česko pojedou třemi trasami, které se spojí v Praze. Odtud budou pokračovat na armádní základnu v bavorském Vilsecku, která leží asi 65 kilometrů od českých hranic. Jednotky a armádní technika se budou vracet ze cvičení v rámci operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání).

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…