Kremlík je přes 100 dní ministrem. Co už dokázal?

16.08.2019 6:30

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) má za sebou více než 100 dní ve funkci. Jeho nejvýraznějším krokem byly změny ve vedení Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), změny nastaly i v Českých drahách. Další výrazné kroky ministr provedl kolem mýta, napsala ČTK.

Kremlík je přes 100 dní ministrem. Co už dokázal?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Kremlík

Ministr dnes zhodnotí své dosavadní působení na tiskové konferenci.

Kremlík při nástupu do čela ministerstva zařadil mezi své priority zejména kroky k urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Při jmenování uvedl, že se zaměří na legislativu a financování, přípravu vysokorychlostních tratí, železniční připojení pražského letiště nebo bezproblémový přechod na nový mýtný systém. Usilovat chtěl také o zefektivnění práce podřízených orgánů.

Odborníci zatím jeho působení vzhledem ke krátké době od jeho jmenování příliš hodnotit nechtěli. Například hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda upozornil, že žádný ministr nemůže zařídit převratné změny tzv. na počkání. „Řada problémů v dopravě se táhne léta, ne-li desetiletí, a je iluzorní domnívat se, že by i ten nejschopnější ministr na světě mohl po pár měsících ve funkci cokoli zásadního změnit,“ podotkl. Z dosavadních kroků Kremlíkovi přičetl k dobru prosazení elektronických známek, naopak jako „svérázný‘ označil nápad na rozvážení vody řidičům v kolonách na motorkách.

Asi nejvýraznější změnou po Kremlíkově nástupu jsou tak personální změny. V čele ŘSD nahradil Jana Kroupu nejprve Pavol Kováčik, který po dvou a půl měsících ze zdravotních důvodů odstoupil. Vedením silničářů je nyní pověřen dosavadní ředitel výstavby Radek Mátl. Nové vedení silničářů by se podle ministra mělo zaměřit zejména na urychlení přípravy staveb. Další personální změny se udály v Českých drahách, odkud byl v červnu odvolán šéf dopravce Miroslav Kupec. Náhradu zatím podnik hledá.

Dalším tématem, které musí ministr od prvních dnů řešit, je příprava nového mýta. V červnu Kremlík ustoupil od plánu svého předchůdce Dana Ťoka (za ANO) na zavedení nulové sazby mýtného na silnicích první třídy. Podle současného ministra by bezplatné mýto mohlo zpochybnit mýtný tendr. Právě okolnosti mýtné soutěže v současnosti navíc znovu řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a soud.

Kremlík nahradil 30. dubna v čele resortu dopravy Dana Ťoka, který odstoupil po čtyřech a půl letech ve funkci. Do té doby Kremlík zastával funkci náměstka na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. V minulosti krátce působil na Ministerstvu dopravy jako správní ředitel.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …