Krizové řízení státu bude pod kontrolou Ústředního krizového štábu, ohlásil jeho šéf Rakušan

21.12.2021 22:40

Ministr Vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že vláda chce konec duplicitního a nejasného rozhodování. Krizové řízení státu proto bude i v době pandemie opět pod kontrolou Ústředního krizového štábu, který bude vládě navrhovat řešení a nová opatření.

Krizové řízení státu bude pod kontrolou Ústředního krizového štábu, ohlásil jeho šéf Rakušan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra

Ministr vnitra Vít Rakušan včera jako předseda poprvé řídil Ústřední krizový štáb (ÚKŠ). Hlavní náplní prvního jednání bylo zjednodušení jeho struktury a vrácení boje proti pandemii zpátky pod hlavičku ÚKŠ.

„Navrhli jsme řešení, které nám okamžitě umožní fungovat jednodušeji a bez duplicit. Ukončíme tak situaci, kdy se rozhodovalo na více místech a byly tu struktury, které nespadaly do pyramidy krizového řízení,“ vysvětlil ministr vnitra a předseda ÚKŠ Vít Rakušan. Změny navrhne vládě k schválení už tuto středu.

Pokud vláda návrhy schválí, stane se skupina tzv. covidových ministrů pracovní skupinou Bezpečnostní rady státu a Integrovaný centrální řídící tým se jako pracovní orgán zařadí do struktur ÚKŠ.

Zanikne naopak Rada vlády pro zdravotní rizika, protože její role v krizovém rozhodování byla dle ministra vnitra nejasná. „Plníme slib, že krizové řízení zpřehledníme. Platí také, že informace o aktuální situaci a nových pravidlech budeme dávat s předstihem a budeme je jednoznačně vysvětlovat,“ dodal ministr vnitra s tím, že do budoucna čekají fungování ÚKŠ další změny.

ÚKŠ také zadal ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi pokyn přijít ve středu s konkrétní sadou opatření, která budou platná po konci nouzového stavu. Cílem je co nejdříve občanům i podnikatelům vysvětlit, s jakými pravidly mohou v příštích dnech počítat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…