Krym nechat Rusům, píše Elon Musk. A jiné návrhy. Dějí se věci

04.10.2022 7:43

Zakladatel a ředitel společnosti Tesla, miliardář Elon Musk opět vyvolal pozdvižení. Na twitteru navrhl, jak by mohla či měla vypadat mírová dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou. Jeho návrh mimo jiné obsahuje opakování referend pod kuratelou OSN, uznání Krymu a neutralitu Ukrajiny. Podle miliardáře to tak stejně nakonec skončí, je jen otázka, kolik lidí ještě umře. Jeho návrh, o kterém je na sociální síti stále ještě možné hlasovat, však vyvolal pobouření ze strany ukrajinských činitelů a dalších podporovatelů Ukrajiny.

Krym nechat Rusům, píše Elon Musk. A jiné návrhy. Dějí se věci
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Anketa

Zvažovali byste na Hrad volbu Josefa Středuly?

50%
hlasovalo: 7668 lidí
Miliardář Elon Musk už vzbudil poprask několikrát, naposledy když oznámil, že má v plánu koupit sociální síť Twitter. Předtím párkrát zabrousil i do politiky, například když prohlásil, že podporuje umírněné republikány a umírněné demokraty. Nyní se však vydal do minového pole mezinárodní politiky a konfliktu na Ukrajině, když představil svou verzi mírové dohody mezi Ruskem a Ukrajinou.

Navrhl, aby referenda anexovaných regionů proběhla znova, tentokrát pod dohledem OSN a Rusko je respektovalo a odešlo, pokud dopadnou v jeho neprospěch. Krym by připadl Rusku, protože je ruský od roku 1783, až do „Chruščovovy chyby“. Měl by také zaručené dodávky vody z pevninské části Ukrajiny. A samotná Ukrajina by dle Muskova návrhu byla neutrální zemí.

„Takhle to s největší pravděpodobností dopadne. Otázka je, jen kolik lidí do té doby zemře. A stojí také za povšimnutí, že jeden možný, i když nepravděpodobný výsledek tohoto konfliktu je jaderná válka,“ podotkl ještě miliardář a výkonný ředitel společnosti Tesla. A nechal o svém návrhu hlasovat.

V době vzniku tohoto článku má anketa dva miliony hlasů, přičemž 39 % z nich je pro Muskův návrh, 61 % proti. Anketa končí dnes okolo šesté večer.

Nicméně řadu lidí rozzuřil už samotný návrh Elona Muska. Zejména ukrajinští státní činitelé se nezdráhali dát najevo svou nespokojenost. „Proč si mocní tohoto světa myslí, že mohou stát nad dobrem a zlem? Že podporovat nespravedlnost, genocidu a zabírání území jsou jen svobodné myšlení? Pýcha? Peníze?“ ptal se bývalý ukrajinský velvyslanec v Rakousku, Olexandr Šerba.

„Příště až budu potřebovat instalatéra, zavolám Elona Muska. Že trubky nedělá? Tak proč se cpe do mezinárodních vztahů a práva? Mimochodem, dobrý instalatér je lepší, než Muskovy názory na nelegálně okupovaná území cizích zemí,“ reagoval Sergej Kyslytsja, velvyslanec Ukrajiny při OSN.

Kromě toho řada ukrajinských či proukrajinských účtů navrhovala různé protinávrhy obsahující kompletní stažení Ruska z území Ukrajiny, denuklearizaci Ruska a Ukrajinu jako člena NATO. Například členka ukrajinského parlamentu Halyna Jančenko. Další lidé pak připodobňovali Elona Muska k Nevillu Chamberlainovi.

Na Muskův návrh už reagoval i twitterový účet prezidenta Zelenského. A to svou vlastní anketou, ve které se lidé mají rozhodnout, zda mají rádi Elona Muska, který podporuje Ukrajinu nebo toho, který podporuje Rusko. Musk podporující Ukrajinu má momentálně 81,4 %, přičemž hlasovalo už přes 1,6 milionu uživatelů.

Velmi ostře se proti návrhu vymezil bývalý šachový velmistr Garry Kasparov, který proti Putinovi bojuje již dlouho. Muskův tweet nazval morální idiocií, propagandou Kremlu, zradou ukrajinské odvahy a obětí a obvinil Muska, že pár minut četl wikipedii místo toho, aby se seznámil s realitou „krvavé Putinovy války“.

„Kdo jste, abyste roky Putinových válečných zločinů odměnil ukrajinskou krví a zemí? Abyste stvrdil zlé činy, které naopak musejí být odčiněny? Ještě není pozdě to smazat a říct, že jste byl sjetej. Prosím, udělejte to,“ apeloval na Muska.

Ozval se také europoslanec Guy Verhofstadt, který před nějakou dobou peskoval premiéra Fialu. Ten Muska vyzval, aby se držel výroby aut a Ukrajincům přenechal obranu svých životů a své země před ruskou agresí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…