Kuchař, který vaří uprchlíkům: Špína, nepořádek, krádeže. Nejsou zvyklí pracovat. To byste museli vidět. Mají zlaté prsteny, mobily, ničeho si neváží

25.08.2015 7:51 | Zprávy

Miloš Hlaváček pracuje čtyřicet let v oboru gastronomie a v současné době vaří v německém Freyungu pro azylanty. Jeho zkušenosti a postřehy z pracovního pobytu u našich západních sousedů nevěští nic dobrého. „Když vidím, jak děláme sbírky na naše nemocné děti a rodiče pak za to děkují, a pak máte srovnání s chováním azylantů, tak je to skutečně k zlosti,“ říká Hlaváček.

Kuchař, který vaří uprchlíkům: Špína, nepořádek, krádeže. Nejsou zvyklí pracovat. To byste museli vidět. Mají zlaté prsteny, mobily, ničeho si neváží
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Hlaváček v rozhovoru pro zpravodajský server Jižní Čechy Teď, který vydávají Jihočeské týdeníky, s.r.o., uvádí, že azylanti jsou ve Freyungu ubytováni v bývalé klinice, která má kapacitu 550 míst. „Budova není oplocená, jsou jen natažené pásky, kam ubytovaní nesmí. Například do lesa. Jinak mají volný pohyb a chodí i do města,“ popisuje český kuchař.

V zařízení dle něj v současné době žije zhruba čtyři sta uprchlíků, převážně z Kosova a Albánie. Rodin je tam prý málo. „Z tohoto počtu lidí je tam asi jen patnáct rodin, jinak jsou to většinou mladí chlapi a pár hodně starých mužů,“ říká Hlaváček.

Na pořádek v zařízení dohlíží najatá německá bezpečnostní agentura, ve které jsou ale zaměstnáni především cizinci. „Když třeba Afganistán bojoval s Američany, tak bojovníka vzali s sebou a on pro ně teď pracuje, aby do Německa dostal celou rodinu. Pracuje pro ně také Chorvat, ale Němců je tam zaměstnaných málo,“ uvádí Hlaváček s tím, že ochrana je opravdu třeba. „Bezpečnostní agentura nás varovala, abychom nevyvolávali žádné konflikty, protože ti lidé jsou schopni zaútočit a je jim to jedno. Během práce a výdeje jídla jsme za neprůstřelným sklem. Je tam štěrbina, kterou jim jídlo podáváme,“ vysvětluje český kuchař.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Richard Brabec byl položen dotaz

Proč jste proti vzniku NP Křivoklátsko?

V čem je problém? Podle mě, je dobře, že vznikají NP, přeci jen přírodu je třeba chránit, než si ji úplně zničíme - samozřejmě všeho s mírou. To zelené šílenství a ekoaktivisty (spíše ekoteroristy) neuznávám, ale proč bránit vzniku národního parku?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Máslo za 39, pivo za 15. Okamura na jarmarku nabídne „české“ ceny

21:13 Máslo za 39, pivo za 15. Okamura na jarmarku nabídne „české“ ceny

Po několika letech se hnutí SPD znovu vrací s českým jarmarkem, který během května a června zavítá d…