Kupka nahradí ve sněmovně Bendla, řekl soud po přezkumu voleb ODS

19.11.2017 17:29

Poslanecký mandát za ODS ve Středočeském kraji získal starosta obce Líbeznice Martin Kupka. Zjistil to Nejvyšší správní soud při přepočítávání preferenčních hlasů v polovině kraje, tedy ve více než 900 okrscích. Kupka ve sněmovně nahradí díky kroužkům Petra Bendla, který byl čtvrtý na kandidátce. Špatný přepočet vznikl kvůli tomu, že Kupkovo jméno bylo na 31. pozici na druhé straně volebního lístku a některé komise jeho kroužky nezapočítaly. ODS ve středních Čechách získala čtyři mandáty z celkových 25 pro občanské demokraty v celé ČR. Rozložení sil ve sněmovně se rozhodnutím soudu nezmění.

Kupka nahradí ve sněmovně Bendla, řekl soud po přezkumu voleb ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Martin Kupka

Podle původních výsledků se za ODS ve Středočeském kraji dostali do sněmovny Jan Skopeček, Veronika Vrecionová, Vojtěch Munzar a Petr Bendl, kteří byli v čele kandidátky. Kupkovi mandát těsně unikl. Původně získal 4 168 preferenčních hlasů, což bylo více než Vrecionová a Munzar. Na zvolení to ale nestačilo, protože zůstal těsně pod hranicí pěti procent preferenčních hlasů. Při kontrole soudu ale získal preferenčních hlasů více, takže mandát dostal namísto Bendla.

Soud zjistil pochybení bezmála v 200 okrscích, ve stovce to bylo u kandidátů na zadní straně volebního lístku. Zásadní rozdíly tak vznikly u kandidátů na předních místech i u samotného Kupky. „Jan Skopeček měl obdržet o 475 hlasů méně, Veronika Vrecionová o 485 hlasů méně, Vojtěch Munzar o 482 hlasů méně a Petr Bendl o 466 hlasů méně. Martin Kupka měl naopak získat o 152 hlasů více,“ uvedl soudce zpravodaj Petr Mikeš. ODS dostala ve Středočeském kraji přes 85 000 hlasů, pětiprocentní hranice tak činila bezmála 4 300 hlasů. Získali je pouze Skopeček a po přepočtu NSS i Kupka, kterému předtím scházela stovka hlasů. Naopak úbytkem téměř 500 hlasů se pod hranici propadli Vrecionová, Munzar i Bendl. Po Skopečkovi a Kupkovi tak zbylé dva mandáty brali Vrecionová a Munzar. Bendl se stal prvním náhradníkem.

Soud také zjistil, že ODS měla dostat o 14 hlasů méně, ale podle něj to nebylo nic zásadního a rozložení sil ve sněmovně se tím nezmění. Soud rovněž doporučil, aby se netiskly volební lístky na obě strany. Může to podle něj vést k chybám i k ovlivnění voličů, kteří si nemusejí kandidátů na druhé straně všimnout. Podle soudu musejí také ministerstvo vnitra a zákonodárci reagovat na zjištěná pochybení, aby nevznikala budoucí rizika. Pokud by se nic nezměnilo, hrozí, že v případě vyššího počtu podnětů u dalších voleb může soud příště ověřovat výsledky ve více krajích, může to paralyzovat ustavování sněmovny, zneplatnit více kandidátů, nebo dokonce celý výsledek voleb.

Soud zkontroloval preferenční hlasy na základě podnětu Tomáše Nováka z Prahy, který volil ve Středočeském kraji díky voličskému průkazu. Po volbách zjistil, že v daném okrsku není jeho preferenční hlas pro Kupku zohledněn.

Stejnou informaci měl Novák i z dalších pěti okrsků na základě svědectví jiných lidí. Soud proto rozhodl o rozsáhlejší kontrole v 915 okrscích. Bral přitom v úvahu, že problémy mohly spočívat v nezapočítaných preferenčních hlasech z druhé strany hlasovacího lístku, ale i v chybném připočítávání preferenčních hlasů pro první čtyři kandidáty i na těch lístcích, kde voliči nikoho nekroužkovali.

Kupka je politik a novinář, je místopředsedou ODS a starostou Líbeznic. Donedávna byl i v radě Středočeského kraje. V minulosti působil jako mluvčí pražského magistrátu, Středočeského kraje, ministerstva dopravy, ODS i vlády.

Nejvyšší správní soud obdržel celkem 78 podnětů týkajících se voleb. Ostatní zamítl po věcném projednání, odmítl z procesních či formálních důvodů, případně odložil, protože nesplňovaly základní náležitosti. Chyby zjistil například ve čtyřech okrscích v Plzeňském kraji, výsledky a pořadí kandidátů to ale neovlivnilo, proto stížnost zamítl.

Přezkoumávání hlasů pro ODS ve Středočeském kraji je z hlediska rozsahu mimořádným opatřením. Výjimečné je i to, že soud rozhodoval v nepracovní den. Důvodem byla snaha rozhodnout před první schůzí sněmovny, kterou prezident svolal na pondělí.

Volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO před ODS a Piráty. Mandáty získali ještě zástupci SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…